Ingezonden persbericht


Technische Universiteit Eindhoven opent haar deuren tijdens de Dutch Design Week

Eindhoven, 13 oktober 2010 ­ Tijdens de Dutch Design Week (DDW) opent de TU/e haar deuren voor het publiek van 23 tot en met 31 oktober aanstaande. Gedurende deze periode organiseert de universiteit diverse exposities, lezingen, workshops, optredens en debatten. De TU/e wil hiermee laten zien hoe design, technologie, wetenschap en onderwijs met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken. Zowel projecten van de faculteiten Industrial Design en Bouwkunde, als projecten van Beeldenstorm en Studium Generale zijn te zien en te beleven.

Architectuur en Industrial Design
TU/e-faculteit Bouwkunde exposeert in gebouw Vertigo de beste afstudeerprojecten tijdens de tentoonstelling Architecture.ehv. Naast architectuurprojecten, is er ruimte voor ontwerpen en onderzoek vanuit designsystemen, constructief ontwerpen, bouwtechniek, bouwfysica, bouwmanagement en stedenbouw. De expositie 'Print your house in 8 steps' toont het werk van architect René van Zuuk, voormalig hoogleraar aan de Faculteit Bouwkunde.

De tentoonstelling ID'10 van faculteit Industrial Design toont het werk van masterstudenten die recentelijk zijn afgestudeerd, plus een selectie van excellente bachelor- en masterprojecten. Ook worden diverse interactieve en volledig werkende prototypes getoond, waaronder het apparaatje waarmee je blind kunt sms'en. Een tweede tentoonstelling, Design United 5, toont onderzoeksprojecten over toekomstige scenario's en concepten, waarbij de samenwerking tussen universiteit en industrie centraal staat. Beide exposities zijn in het Hoofdgebouw.

Ervaren van de toekomst
Studium Generale biedt onder andere het design|LAB en de NANO Supermarkt aan. In het programma "Visions of the Future" van het design|LAB (locatie Gaslab) staat het ervaren van de toekomst centraal. Er zijn workshops, films, lezingen, live acts en debatten met futurologen, wetenschappers en kunstenaars.

De NANO Supermarket is een mobiele winkel die tijdens de Dutch Design Week op het 18 Septemberplein (centrum Eindhoven) staat. De winkel ligt vol met speculatieve nanoproducten, zoals medicinale bonbons, papier gemaakt van eigen huidcellen en een zichzelf aantrekkende steunkous. In de NANO Supermarket ervaart de bezoeker de impact van nanotechnologie op het alledaagse leven.

Ervaar de stad Eindhoven
Puls 2010 signalen van een stad, is een initiatief van Puls 2010, LCM en de Faculteit Bouwkunde van de TU/e. Puls 2010 biedt een aantal routes door de stad aan, die elk focussen op een bepaalde zintuiglijke ervaring. Zo is een route gericht op het geluid van de stad en gaat er een kunstenaar met een aantal TU/e-studenten aan de slag met het ontwikkelen van een parfum dat de stad Eindhoven vertegenwoordigt. De opening en de start van de routes vinden plaats in La Città Mobile (Vestdijk 133).

Op die plek vindt ook de workshop en expositie 'Beauty in Decay' (schoonheid in verval) plaats. Masterstudenten van de TU/e ontwikkelen onder leiding van TU/e-docenten Jan Schevers en Irene Curulli objecten, die te maken hebben met het herontwerpen en ­gebruiken van vervallen ruimtes. De gehele workshop en de daaropvolgende expositie zijn toegankelijk voor publiek tot het einde van de Dutch Design Week. Meer informatie via www.lacittamobile.nl en www.madlab.nl.

Beeldenstorm
Kunstenaarswerkplaats Beeldenstorm opent tijdens de DDW ook haar deuren en toont een bijzondere kunststofexpositie in de Arubahal op het TU/e terrein. Toepassingsmogelijkheden, maar ook voorzorgsmaatregelen en veiligheidsaspecten van diverse kunststoffen staan hierbij centraal.

Design rides
Ook dit jaar rijden er weer twintig zogenoemde 'design rides' door de stad: speciale DDW taxi's, voorzien van een bijzonder kunstwerk op het dak. De taxi's vervoeren de passagiers in stijl van de ene naar de andere locatie. Dit jaar zijn er voor het eerst drie interactieve 'design rides' ontwikkeld door de Faculteit Industrial Design. Een vierde design ride is voorzien van een creatie van de Faculteit Bouwkunde op het dak. Op het TU/e-terrein is een speciale standplaats voor de design rides.

Toegangskaarten en prijzen
De tentoonstellingen ID'10, de Beeldenstorm, de NANO Supermarket en Architecture.ehv zijn gratis toegankelijk. Voor sommige activiteiten van het design|LAB wordt een toegangsprijs gevraagd. Voor de meeste van deze activiteiten moeten kaarten gereserveerd worden. Het volledige programma en complete informatie over de activiteiten van de TU/e vindt u via www.tue.nl/ddw.