Gemeente Stede Broec

Stede Broec zoekt vrijwilligers voor AED-project

13-10-2010 Wilt u ook hulp kunnen verlenen als er iemand in uw omgeving een hartaanval krijgt? Geef u dan op als burgerhulpverlener! De gemeente Stede Broec gaat van start met het AED-project. Doel van dit project is dat mensen met een hartstilstand binnen zes minuten worden geholpen. In het kader van dit project worden er totaal vijftien AED's in de gemeente opgehangen. De apparaten moeten 24 uur per dag en zeven dagen in de week bereikbaar zijn. Vrijwilligers kunnen zich nu aanmelden als burgerhulpverlener voor het project. Hiervoor is de gemeente op zoek naar minimaal honderdvijftig vrijwilligers. Door het project kunnen jaarlijks drie tot vier levens in Stede Broec worden gered.

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat wordt gebruikt bij een hartstilstand. Hierbij klopt het hart nog wel maar volledig ongecontroleerd, zodat het bloed niet meer rondstroomt. Een schok van de AED kan de regelmaat van het hart, en dus de circulatie van het bloed, weer op gang brengen. Bij een schok die binnen drie minuten wordt toegebracht bestaat er een overlevingskans van zeventig procent. Na zes minuten is dit vijftig procent.

Tot nu toe hebben al 71 mensen zich aangemeld die een AED-training hebben gevolgd. Daarnaast is de gemeente op zoek naar nog honderd vrijwilligers voor de bediening van deze AED's. Stede Broec heeft in totaal minstens honderdvijftig vrijwilligers nodig. Ook mensen die geen AED-opleiding hebben gevolgd kunnen zich aanmelden. Zij kunnen gratis een AED-training volgen die wordt verzorgd door de EHBO vereniging in Stede Broec. Het streven is dat de cursus dit jaar zal worden gegeven.

Hoe werkt 't?
Na een 112 melding krijgen de burgerhulpverleners een sms-bericht als in de omgeving gereanimeerd moet worden met behulp van een AED. Zij kunnen veel eerder dan de ambulance ter plaatse zijn en starten gelijk met de levensreddende handelingen: reanimatie en het gebruik van de AED.

Aanmelden kan via aed@stedebroec.nl of door te bellen naar 0228-510283 onder vermelding van naam, adres, (mobiele)telefoonnummer en e-mailadres.

Meer informatie is ook te vinden op: www.burgeraed.nl, www.hartstichting.nl,
www.6minuten.nl
13-10-2010