Rijksoverheid


Datum 13 oktober 2010

Verzoek om informatie over kwalificatiedossiers van kenniscentrum Calibris

Met de brief van 24 juni jl. vraagt de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport mij om een reactie op de brief van de Brancheorganisatie Zorg inzake de problematiek van kwalificatiedossiers van het Kenniscentrum Calibris. De in de brief beschreven problematiek van de kwalificatiedossiers voor mbo verpleegkundige en verzorgendeIG is al langere tijd onderwerp van gesprek. Kort samengevat gaat het erom dat zowel het vakdepartement voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als het Coördinatiepunt toetsing kwalificaties mbo de genoemde dossiers niet van een positief advies heeft kunnen voorzien. Enerzijds had dat te maken met ondoelmatige overlap binnen de dossiers en anderzijds met het gegeven dat de wettelijke beroepsvereisten niet in acht waren genomen. Om die redenen zijn de ontwikkelde kwalificatiedossiers niet door mij vastgesteld. Om de continuïteit toch te waarborgen heb ik, in samenspraak met Kenniscentrum Calibris, besloten voor het schooljaar 20102011 dezelfde kwalificatiedossiers vast te stellen die ook al voor het schooljaar 20092010 van kracht waren.
Tegelijkertijd is afgesproken dat met alle betrokkenen overleg zou plaatsvinden over het oplossen van de gerezen problematiek. Daartoe is op 2 juli 2010 een breed overleg georganiseerd met de doelstelling om tot een duurzame oplossing te komen voor de structuur van de kwalificatiedossiers mboverpleegkundige en verzorgendeIG.
Ik kan u melden dat die doelstelling is gehaald. Meer concreet betekent dit dat er kwalificatiedossiers zijn ontwikkeld waarin recht wordt gedaan aan de wettelijke beroepsvereisten en waarin ondoelmatige overlap niet of nauwelijks meer voorkomt.
Als gevolg van de bereikte consensus heb ik met de Brancheorganisatie Zorg afgesproken dat ik niet inhoudelijk zal reageren op de door haar gezonden brief.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt Vliegenthart