Senternovem

13-10-2010 |

Europese topregio's in gezondheidstechnologie maken werk van innovatie

Op donderdag 7 oktober zijn Europa's topregio's gestart op het gebied van gezondheidszorgtechnologie het Health-TIES consortium, met als doel innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen. De Europese Commissie steunt Health-TIES met een driejarige subsidie uit het Zevende Kaderprogramma (KP7). De subsidie is bedoeld om het onderzoekspotentieel van Europese regio's te versterken door specifieke clusters van universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen en regionale instellingen te steunen. Het consortium bestaat uit Medical Delta (Nederland), Life Science Zürich (Zwitserland), Oxford & Thames Valley (Verenigd Koninkrijk), BioCat (Catalonië) en de regio Észak-Alföld (Hongarije).

Uitdagingen
De grote gezondheidsuitdagingen van de 21e eeuw - zoals de vergrijzende bevolking en de duurzaamheid van het gezondheidszorgsysteem - vragen om een gezamenlijke aanpak en ingrijpende innovaties. Deze innovaties komen vaak voort uit regionale clusters van investeerders, universitaire onderzoekscentra en technologiebedrijven die bereid zijn nieuwe methodes en benaderingen uit te proberen.

Health-TIES verenigt vooraanstaande regio's op het gebied van biowetenschappen, medische technologie en ondernemerscultuur in de gezondheidszorg. Samen zullen deze regio's een blauwdruk maken voor de inrichting van succesvolle clusters in de gezondheidstechnologie.

Van wetenschap naar markt
Health-TIES streeft ernaar de innovatiecyclus van gezondheidstechnologie te versnellen. Om in kaart te brengen wat er nodig is om een idee sneller om te zetten in een product - of wetenschap beter aan te laten sluiten op de markt - gaat Health-TIES regionale R&D-behoeften, capaciteit en beleid van de deelnemende clusters analyseren. De uitkomsten van deze analyses worden vervolgens geïmplementeerd in de praktijk.

Health-TIES zal ook de gemeenschappelijke ontwikkeling van wetenschap, onderwijs en infrastructuur stimuleren. In het consortium zal er dan ook een levendige uitwisseling van personeel en studenten plaatsvinden. Daarnaast worden ondernemerstrainingen opgenomen in de onderwijsprogramma's.

Vier belangrijke ziektegebieden
Technologie speelt een steeds grotere rol bij het aanpakken van vraagstukken in de gezondheidszorg. Health-TIES richt zich op de toepassing van technologie in vier belangrijke ziektegebieden: hart- en vaatziekten, oncologie, neurodegeneratieve ziekten en infectieziekten. Recente wetenschappelijke en technologische doorbraken op het gebied van moleculaire technologie en medische beeldverwerking, en van ontwerp, ontwikkeling en levering van medicijnen hebben interessante nieuwe mogelijkheden geopend. In het consortium worden deze technologieën toegepast op de bovenstaande vier ziektegebieden.

Health-TIES zal eindgebruikers (artsen en belangengroeperingen voor patiënten) actief betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Ook zullen best practices worden uitgewisseld binnen de betreffende regio's, en met andere EU-regio's.

Het consortium wordt gesteund door een subsidie uit het Zevende Kaderprogramma (KP7) van de Europese Commissie, uit het subsidieprogramma voor kennisregio's.

Wijzigingsdatum |

13-10-2010