Gemeente Gaasterlân-Sleat


Gaasterlân-Sleat beraadt zich op uitspraak rechter over Hege Gerzen

Hege Gerzen

"Rechter gaat voorbij aan het gezamenlijk bereikte resultaat"

Inhoudelijk waren de gemeente Gaasterlân-Sleat en de gezamenlijke natuurorganisaties er uit: de openingstijden van dagrecreatiecentrum De Hege Gerzen bij Oudemirdum konden op bepaalde dagen en perioden in het jaar worden verruimd.

Een mooie oplossing na veelvuldig overleg en geven en nemen van beide kanten. `Daarom is het onbegrijpelijk dat nu door onenigheid over de advocaatkosten, het convenant niet kan worden aangepast', zegt wethouder Bram Bonnema. `Beide partijen zijn hierdoor terug bij af'.

Terug naar de onderhandelingstafel
De rechter stuurde de natuurorganisaties en de gemeente in augustus terug naar de onderhandelingstafel. `Probeer er samen uit te komen'. Tot dan toe waren de partijen elkaar al dicht genaderd. Maar omdat men het over de laatste zaken niet eens kon worden, vroeg de gemeente een kort geding aan. De gemeente wil de exploitatie van De Hege Gerzen verbeteren, door in de maanden augustus, september en oktober de exploitant meer mogelijkheden te bieden voor het houden van kleinschalige familiefeestjes en bedrijfsuitjes, omdat hier vraag naar is. `Door meer inkomsten te realiseren kan het dagrecreatiecentrum ook in de toekomst open blijven voor onze inwoners en recreanten', zegt Bonnema. De natuurorganisaties zijn bang dat juist door de avondopenstelling van het paviljoen de vogels in het gebied langs de IJsselmeerkust bij Oudemirdum, worden verstoord.

Inhoudelijk instemming
Op verzoek van de rechter is in augustus het overleg vervolgd. "Uiteindelijk zijn we het toch inhoudelijk eens geworden", vertelt Bonnema. "Een aanvaardbaar resultaat wat echter al gauw een schaduwkant kreeg. De natuurorganisaties willen de advocaatkosten die gemaakt zijn op de gemeente verhalen. Hierin geeft de rechter hen ongelijk. Maar omdat de partijen het nu niet volledig eens zijn geworden, kan het convenant niet worden ondertekend, vindt de rechter. "Verder gaat de uitspraak niet helaas, terwijl de rechter toch moet inzien dat je op deze manier aan het feit voorbij gaat dat we het feitelijk inhoudelijk eens zijn geworden".

Opnieuw in gesprek
"Als we nu stoppen, hebben we beide niks en zijn alle energie en kosten voor niets geweest". Bonnema wil dit graag voorkomen. De gemeente kan een bodemprocedure starten, maar dan gaat het beide partijen alleen maar meer geld kosten. "Wat ons betreft gaan we dan ook opnieuw met elkaar in gesprek en komen we er alsnog samen uit". We hebben steeds opengestaan voor elkaars inhoudelijke suggesties, beide met een blik op de toekomst en in het belang van inwoners en natuur. We willen zoveel mogelijk mensen op verantwoorde wijze van dit mooie stukje natuur laten genieten, ook in de toekomst. Wat ons betreft speelt het paviljoengebouw van De Hege Gerzen daarin wel nadrukkelijk een rol".