Gemeente de Waard


Bouwplan Molenstraat 143 te Kinderdijk

De Waard heeft de afgelopen weken diverse brieven ontvangen over het bouwplan Molenstraat 143 in Kinderdijk. Aanleiding is het principebesluit van het college van burgemeester en wethouders om mee te werken aan het bouwplan op dat adres. Om misverstanden te voorkomen, legt het college graag uit wat het principebesluit inhoudt en wat de huidige stand van zaken is.

Het plan dat er nu ligt, is een principeplan waaraan het college in principe wil meewerken. Er zijn nog geen echte besluiten genomen en de officiële procedure moet nog beginnen: de indiener van het plan heeft het verzoek gekregen om een `postzegelbestemmingsplan' aan te leveren. Een postzegelbestemmingsplan is een klein bestemmingsplan voor een specifieke locatie in de gemeente.

Als de gemeente het postzegelbestemmingsplan inclusief een motivatie heeft ontvangen, dan gaat zij bekijken of dit voldoet aan de eisen en of de gemeente zich erin kan vinden. Als dit zo is, dan start de gemeente een procedure op voor wijziging van het geldende bestemmingsplan. In deze procedure staat duidelijk omschreven wat de rechten en plichten van alle partijen zijn. Dus van de gemeente, de indiener van het plan, omwonenden en andere belanghebbenden.

Publicatie en procedure
Als het college het voornemen heeft het postzegelbestemmingsplan vast te stellen, wordt dit gepubliceerd op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl, op de website van De Waard, in de Staatscourant en in het huis-aan-huisblad 'Het Kontakt'. Iedereen krijgt dan de gelegenheid zijn zienswijze kenbaar te maken. Ingediende zienswijzen betrekt De Waard bij de procedure. Bij eventueel positief besluit volgt opnieuw publicatie, waarbij belanghebbenden in de gelegenheid worden gesteld om een beroepschrift in te dienen.

Daarnaast moet verzoeker een aanvraag indienen voor verlening van een bouwvergunning. De gemeente beoordeelt of deze aanvraag en het bijbehorende bouwplan voldoen aan de wettelijke eisen. Hier vallen ook eisen onder over bijvoorbeeld de brandveiligheid en het verwijderen en afvoeren van asbest. Ook de eventuele afgifte van de bouwvergunning wordt gepubliceerd en ook hierop kunnen belanghebbenden actie ondernemen.

Wij adviseren u de bovengenoemde media in de gaten te houden. Als u dit wilt, staat het u natuurlijk vrij om tijdens de procedure gebruik te maken van uw rechten. Een goede tussenstap kan zijn om in overleg te treden met de vakspecialisten van De Waard.