Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwe aanpak internetoplichting

Zaanstreek-Waterland, 13-10-2010 o Burgers die het slachtoffer zijn van oplichting via advertentiesite Marktplaats hoeven niet meer naar het politiebureau om aangifte te doen. Begin oktober is het project Meldpunt Internetoplichting van start gegaan.

Gedupeerden kunnen de site www.mijnpolitie.nl bezoeken. Op deze site wordt de service Melden van internetoplichting aangeboden. Vervolgens kunnen ze een digitaal formulier invullen. Zo komt alle informatie betreffende de internetoplichting via Marktplaats op één centraal punt terecht.

Bij oplichting via internet gaat het vaak om relatief bescheiden bedragen, waardoor de aangiftebereidheid en de pakkans klein zijn. Door de gegevens centraal op te slaan, kan de politie de veelplegers er toch tussenuit vissen. Het gaat voornamelijk om oplichting met luxe goederen zoals i-pods en spelcomputers. De klant betaalt wel, maar ontvangt de goederen niet. Een andere variant is dat kopers te goeder trouw hun producten naar de afnemer sturen, maar vervolgens nooit betaald krijgen. Vooralsnog richt de politie bij dit project uitsluitend op marktplaats. Na het eerste kwartaal wil de politie kijken of alles naar wens verloopt en eventuele kinderziektes verhelpen. Daarna zal er worden bekeken of andere advertentiesites ook willen aansluiten.