NMBS

NMBS 1ste semester 2010: meer reizigers en positieve evolutie financiële resultaten!

13/10/2010

Steeds meer reizigers kiezen voor NMBS. Voor de eerste 6 maanden van 2010 kon ze voor het binnenlands reizigersverkeer 110,6 miljoen klanten optekenen of een stijging van 2,3% ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Het operationele verlies (EBITDA) van NMBS wordt gehalveerd van -143 naar -74 miljoen euro! Zowel het binnenlands verkeer, het internationaal verkeer als de vrachtsector gaan er op vooruit.

NMBS kan voor de eerste 6 maanden van 2010 een positieve evolutie noteren in haar resultaten. Het binnenlands verkeer, internationaal verkeer en de goederensector gaan er op vooruit. Maar ook de toepassing van de nieuwe boekhoudkundige norm IFRS heeft een bijkomende positieve invloed,wat het bedrijfsresultaat brengt op -14,7 miljoen euro. De energieprijzen nemen echter jaar na jaar toe. Ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar is er zelfs sprake van een stijging van maar liefst een kwart tot 80,9 miljoen euro, wat het resultaat van de verschillende bedrijfstakken sterk beïnvloedt.

NMBS Mobility

Het binnenlands reizigersverkeer mocht voor de eerste 6 maanden van 2010 afklokken op 110,6 miljoen reizigers, of een stijging van 2,3% ten opzichte van vorig jaar. De omzet steeg met 1,8% naar 744,5 miljoen euro. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan het toegenomen gebruik van de voordelige abonnementen (+4%). Zo kiezen jongeren meer en meer voor de trein voor hun verplaatsingen naar school of universiteit (+7,1%). De verkochte schooltreinkaarten gingen met 6% omhoog en de Campuskaart kende zelfs een stijging van 15,1%. Ook het aantal reizen voor het woon-werkverkeer nemen toe. Dit is toe te wijzen aan de stijging van de trajecttreinkaarten met +2,6%.

NMBS Europe

De omzet steeg met 13,0% naar 120,7 miljoen euro. Deze positieve resultaten zijn vooral een gevolg van de toename van de vrijetijds- en businessreizen. Zo zorgde de vulkaanuitbarsting eerder dit jaar (maart-april 2010) voor een grote toename in het reizigersaantal voor het internationaal treinverkeer. Ook rijdt Thalys sinds december 2009 over de hogesnelheidslijn richting Amsterdam en Keulen, en de ICE Brussel - Frankfurt over de hogesnelheidslijn richting Duitsland. Dit levert voor de reizigers heel wat tijdwinst op en maakt de trein nog aantrekkelijker.

NMBS Logistics

Bij de vrachtafdeling van NMBS wordt een sterke stijging opgetekend in het aantal getransporteerde volumes: + 15,6% naar 20,3 miljoen ton. De omzet stijgt van 111,1 miljoen euro (eerste semester 2009) naar 142,5 miljoen euro voor het eerste semester 2010. De commerciële filialen boeken succes in de verkoop, de planning verloopt efficiënter en het nieuwe transportplan voor het verspreid vervoer zorgen voor een hoger gemiddelde tonnage per trein dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het industrieel plan heeft duidelijk een positieve invloed op de werking, activiteiten en resultaten van NMBS Logistics.