Scania


woensdag 13 oktober 2010 14:16

Zweedse winnaar Scania's Young European Truck Driver 2010

De 26-jarige Zweed Andreas Söderström heeft de spannende finale van Scania's Young European Truck Driver (YETD) competitie 2010 gewonnen. De trotse winnaar kreeg de sleutels overhandigd van de grote hoofdprijs: een gloednieuwe Scania R-serie.

Dave van Roovert uit Nederland op de eerste dag van de YETD 2010 finale; behalve met een trekker-oplegger moest ook met een bakwagen gemanoeuvreerd worden.

De Europese finale vond afgelopen weekend plaats in Södertälje, thuisstad van Scania in Zweden, onder het toeziend oog van duizenden toeschouwers. Andreas versloeg 17 andere talentvolle jonge chauffeurs uit heel Europa. De Nederlander Dave van Roovert kwam na anderhalve dag strijden slechts drie punten tekort voor de knock-out fase. De Belg Lionnel Collette wist zich wel te kwalificeren, maar viel af tijdens de lastige combotest.

Winnaar Andreas Söderström heeft een fantastische prestatie neergezet. Met de titel Young European Truck Driver 2010 is hij een ambassadeur voor het chauffeursvak en een rolmodel voor jonge truckchauffeurs in heel Europa. Andreas is als vierde generatie werkzaam in het familiebedrijf Göran Söderströms Åkeri. Tijdens het allesbeslissende finaleonderdeel nam hij het tegelijkertijd op tegen Patrick Schildmann uit Duitsland en Zarko Tokic uit Oostenrijk die respectievelijk tweede en derde werden. Door een kleine fout zag het er vlak na de start niet naar uit dat hij het ging redden, maar dankzij zijn kalme en zeer nauwkeurige voertuigbeheersing wist hij alsnog te verassen. Een zinderende finale met een terechte winnaar. "Alle chauffeurs die deelnamen aan de YETD 2010 finale kunnen zeer trots zijn op hun prestatie", aldus Erik Ljunberg, Senior Vice President en hoofd van Scania Corporate Relations. In totaal deden meer dan 10.000 chauffeurs tot 35 jaar uit 18 verschillende Europese landen mee aan de competitie. "Door de belangrijke rol van de chauffeur te benadrukken wil Scania meer jonge chauffeurs warm maken voor het beroep. Tevens hebben zij een grote invloed op de algehele verkeersveiligheid, het milieu en de winstgevendheid van transportbedrijven", concludeert Erik Ljunberg

De finale in Zweden duurde twee dagen en bestond uit verschillende complexe tests, waaronder defensief en zuinig rijden, lading zekeren, algehele voertuigcheck en manoeuvreren. Nederlander Dave van Roovert had de eerste dag goed gepresteerd, maar had voornamelijk op het onderdeel lading zekeren punten laten liggen. Op de tweede dag herstelde hij zich sterk met een vlotte en foutloze manoeuvreringsoefening. Het puntentotaal bleek echter net niet genoeg te zijn om door te gaan naar de laatste twaalf in de knock-out fase. Dave was zichtbaar teleurgesteld, maar achteraf trots op zijn prestatie. "Het niveau ligt tijdens de finale zeer hoog, je moet op elk onderdeel goed presteren en bovendien net dat beetje geluk hebben. De onderlinge verschillen tussen de finalisten zijn zeer klein en helaas heb ik mijn sterkste punt - het manoeuvreren - niet meer kunnen tonen bij de laatste twaalf", aldus de eigenrijder uit Netersel. Lionnel Collette uit België wist wel tot de knock-out fase te geraken. In deze fase legden telkens twee deelnemers tegelijkertijd een proef af wat de druk nog meer verhoogde. Lionnel had een strafpunt meer en deed iets langer over de totale manoeuvre dan zijn Tsjechische tegenstander waardoor ook voor hem de finale ten einde was.

Scania organiseerde de YETD voor de vierde keer. Naast Europa vindt de competitie, als onderdeel van de wereldwijde Scania Driver Competitions, plaats in o.a. Zuid-Amerika, Afrika, Australië en Azië. Sinds de start in 2003 wordt de competitie ondersteund door de Europese Commissie en de International Road Transport Union (IRU). Hoofdsponsor van de YETD was bandenfabrikant Michelin.
Watch the final!

Watch the final

See the whole YETD final online

* Watch the final now

Vergroot foto
Foto: Dan Boman

Lionnel Collette, Belgium
Vergroot foto
Vergroot foto