GroenLinks


Emancipatie opnemen in portefeuille minister-president

GroenLinks wil een deal met de nieuwe premier sluiten over emancipatie. Tweede Kamerlid Ineke van Gent roept Mark Rutte op ervoor te zorgen dat Nederland aan het eind van zijn kabinetsperiode weer in de top tien staat van de wereld emancipatie-index. Om dat te bereiken moet de minister-president zelf de emancipatieportefeuille naar zich toetrekken.

Van Gent: "Mark Rutte kan wel beweren dat het toeval is dat van zijn team van twintig bewindspersonen er maar vier vrouw zijn, maar dat is het natuurlijk niet. We moeten af van het idee dat in Nederland de emancipatie wel zo'n beetje voltooid is. Dat blijkt wel uit de duikeling die we hebben gemaakt op de wereldranglijst."

Nederland terug in top 10 meest geëmancipeerde landen GroenLinks wil dat Rutte zich maximaal inzet voor een stijging op de Global Gender Gap Index, bij voorkeur naar een plek in de top 10 zoals in 2008 het geval was. Daarvoor zou emancipatie tot de portefeuille van de premier moeten behoren. "Emancipatie overstijgt verschillende beleidsterreinen. Het heeft te maken met werk, met onderwijs, de zorg, de positie die vrouwen en mannen innemen. Daarom past emancipatie goed bij het takenpakket van de minister-president. Bovendien hebben de coalitiepartijen de mond vol van het beschermen van de rechten van de vrouw. Laten ze daar nu ook maar eens echt werk van gaan maken", aldus Van Gent.

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Van Gent (GroenLinks) aan de minister-president en de minister van Algemene Zaken over de stokkende vrouwenemancipatie in Nederland:

1. Hebt u kennis genomen van de Global Gender Gap Index van het World Economic Forum?*

2. Bent u met mij teleurgesteld dat Nederland van de elfde naar de zeventiende plaats is gezakt op de wereldranglijst die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen meet?

3. Wat denkt u dat de oorzaak is van deze daling?
4. Bent u bereid zich tot doel te stellen dat Nederland aan het eind van uw kabinetsperiode weer in de top tien van de Global Gender Gap Index staat? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u bereid de emancipatieportefeuille onder te brengen bij het ministerie van Algemene Zaken, zodat de coördinatie richting andere departementen door uzelf effectief ter hand genomen kan worden?
6. Welke stappen gaat u zetten om er voor te zorgen dat Nederland die top tien positie weer in gaat nemen?


* Volkskrant, 13 oktober 2010