Brabant krijgt eigen kantoor in Chinese Nanjing

13/10/2010 15:19

Brabantse Ontwikkelings Maatschappij NV (BOM)

Toenemende buitenlandse belangstelling voor Brabant

Op 1 december a.s. gaat in de Chinese miljoenenstad Nanjing een zogeheten Brabant kantoor van start. De Brabantse vertegenwoordiger in Nanjing gaat contacten leggen met bedrijven in vernieuwende sectoren als duurzame energie, die mogelijke interesse hebben in een vestigingsplaats in Brabant. De opening van het kantoor is het zoveelste bewijs dat Brabant op belangrijke buitenlandse markten toenemende belangstelling geniet.

De opening van het Brabant kantoor past binnen de aanpak van het Rijk om prominent aanwezig te zijn in landen die uit het oogpunt van buitenlandse investeringen van groot belang zijn voor de Nederlandse economie. Als zeer snel groeiende economie behoort China sowieso tot die landen. Rond het initiatief in Nanjing heeft de provincie Noord-Brabant een belangrijke rol gespeeld en is nauw samengewerkt met de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft bij de totstandkoming van het Brabant kantoor de nodige ondersteuning verleend en zal ook bij de verdere invulling betrokken zijn.

Nanjing is met circa 7,7 miljoen inwoners een belangrijk economisch centrum in de in Oost-China gelegen provincie Jiangsu, waarvan het tevens de hoofdstad is. De provincie Noord-Brabant onderhoudt vriendschapsbanden met Jiangsu. "In Nanjing zijn verschillende toonaangevende bedrijven gevestigd in sectoren als duurzame energie, logistiek, milieu, medische technologie en landbouw", aldus Richard l'Ami, hoofd Investeringsbevordering bij de BOM. "Sectoren die ook in Brabant tot de speerpunten worden gerekend als het gaat om economische vernieuwing. Onze Brabant vertegenwoordiger in Nanjing, die zelf uit China afkomstig is, gaat contacten leggen met die bedrijven en op die manier onze provincie en de vestigingsmogelijkheden hier onder de aandacht brengen."

Brabant zorgt voor nationale opschaling

L'Ami ziet de komst van het Brabant kantoor in Nanjing als een nieuwe stap in de toch al succesvolle promotie- en acquisitie-inspanningen van Brabant in het buitenland in het algemeen en in China in het bijzonder. "Ook binnen de nationale acquisitie en promotie wordt de rol van Brabant belangrijker. Je ziet steeds vaker dat Brabantse initiatieven uitmonden in een landelijke opschaling of dat Brabant bij nationale activiteiten in het buitenland een substantieel onderdeel voor haar rekening neemt." Het hoofd Investeringsbevordering doelt daarmee op het Nederlandse samenwerkingsverband Point-One waarin hightech bedrijven en kennisinstellingen hun krachten bundelen en dat zijn pijlen inmiddels ook op China heeft gericht. "Daarbij gaat het behalve om exportbevordering ook om het aantrekken van investeringen vanuit China naar Nederland. De BOM verzorgt voor dat laatste de promotie en acquisitie en ontmoet daarvoor veel waardering bij het Nederlands Instituut voor Buitenlandse Investeringen."

Opnieuw naar India

De BOM en Brabant doen behalve in China ook in India steeds meer zaken. Zo staat voor volgend jaar juni een belangrijke missie op het programma naar de Indiase regio's Bangalore en Chennai, waarbij de BOM nauw samenwerkt met de Kamer van Koophandel Brabant en ING Zuid-Nederland. "Wij zullen daar een aantal investeringsseminars organiseren op het gebied van ICT en elektrisch rijden", verduidelijkt l'Ami. De BOM was eerder dit jaar en ook in 2009 succesvol met soortgelijke bijeenkomsten in India. "Je ziet dat bedrijven in India Brabant duidelijk onderkennen als hun 'gateway to Europe'. Ook in China is dat in toenemende mate het geval. Niet voor niets zijn we erg actief in deze landen met hun groeimarkt."

Banden aanhalen met de VS

Naast India en China blijft de VS voor Brabant een zeer belangrijke investeerder. L'Ami: "De BOM heeft er net een roadshow naar Silicon Valley op zitten waar we met tevredenheid op terugkijken." Het bezoek aan de VS was met name bedoeld om de 'smart environments' die Brabant te bieden heeft met onder meer de High Tech Campus, stevig over het voetlicht te brengen." De BOM heeft meer dan tien grote IT bedrijven bezocht die onder andere actief zijn op het gebied van chipdesign en databeheer. "Met China en India doen we momenteel concreet zaken en met de VS halen we de banden aan", legt l'Ami de Brabantse aanwezigheid op de verschillende continenten uit. "Het is begrijpelijk dat de IT sector in de VS zich momenteel vooral op de groeimarkten in Azië richt. Maar tegelijkertijd beseffen ze dat Europa nog steeds hun grootste markt is. Amerikaanse bedrijven die wereldwijd willen opereren, vestigen zich om die reden nog altijd in Europa. Dus blijven we in de VS actief om in gesprek te gaan over samenwerking, kennisuitwisseling en uiteindelijk een mogelijke investering in Brabant in de vorm van een Europese vestiging. De reis naar Silicon Valley heeft in elk geval opgeleverd dat men daar veel belangstelling aan de dag legt voor Nederland, onder meer vanwege de kwaliteit van de arbeidsmarkt. Dat is dus ook een van de Brabantse troeven."





http://www.bom.nl