Belgische Federale Overheid


* Geen stookoliepremie meer, maar sociaal verwarmingsfonds blijft bestaan

Geen stookoliepremie meer, maar sociaal verwarmingsfonds blijft bestaan

Datum: 12 oktober 2010

De stookoliepremie was een eenmalige maatregel binnen het relanceplan van de federale regering eind 2008. Deze geldt nu niet meer, maar het sociaal verwarmingsfonds blijft wel degelijk bestaan. Afgelopen weekend was er daarover enige verwarring ontstaan na berichten in de pers.

Het sociaal verwarmingsfonds, ook sociaal stookoliefonds genoemd, bestaat sinds 2004. Mensen met een laag inkomen, een schuldoverlast of een verhoogde tegemoetkoming van de ziekte- en
invaliditeitsverzekering, kunnen zo een toelage krijgen voor de verwarming van hun huis met huisbrandolie (stookolie of mazout), verwarmingspetroleum of bulkpropaangas. Afhankelijk van de aangekochte hoeveelheid brandstof gaat het om een toelage tot maximum 300 euro. Wie denkt hiervoor in aanmerking te komen, moet contact opnemen met zijn OCMW.

Het relanceplan van eind 2008 voorzag daarnaast eenmalig een bijkomende stookoliepremie van 105 euro voor gezinnen met een inkomen van minder dan 26 000 euro per jaar. Deze maatregel wordt dit jaar niet herhaald.

Meer informatie over de voorwaarden en de toelagen van het sociaal verwarmingsfonds vindt u opwww.verwarmingsfonds.be