Gemeente Delfzijl

Afbouw brandplaatsen jaarwisseling

Het college gaat de komende jaren het aantal brandplaatsen voor oudejaarsvuren afbouwen. Dit in navolging van de landelijke ontwikkeling.

Zowel landelijke als regionale wetgeving verbieden het ontsteken van oudejaarsvuren. Tot nu toe verleende de gemeente ontheffing van deze wet op daarvoor aangewezen plaatsen vanwege het traditionele karakter van deze vuren. Om deze traditie niet abrupt tot een einde te brengen, wordt op basis van géén verleende ontheffing afgebouwd.

Voor de komende jaarwisseling zijn alleen brandplaatsen aangewezen in Borgsweer, Godlinze, Holwierde, Losdorp, Spijk, Termunterzijl en Woldendorp. Deze dorpen hebben vorig jaar ook een ontheffing kregen. Deze dorpsverenigingen kunnen tot 1 november een ontheffing aanvragen. Zij zijn inmiddels door een brief geïnformeerd.

Subsidie voor jongeren tijdens oud en nieuw
Om het feestelijke karakter van oud en nieuw te stimuleren, stelt het college net als voorgaande jaren een subsidie beschikbaar voor jongeren. Hiermee kunnen jongeren activiteiten rondom de jaarwisseling organiseren. Jongeren kunnen via Stichting Welzijn & Dienstverlening (SW&D) in Delfzijl tot 1 december een plan en begroting indienen bij de gemeente.