Brengt Sinterklaas een bliksembezoek aan Nederland

13/10/2010 15:57

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Brengt Sinterklaas een bliksembezoek aan Nederland ...?

Sinterklaas en Sint Maarten hebben de afspraak, dat de Goedheiligman pas na de viering van de heilige Martinus op 11 november naar ons land komt. Daar houden zij zich strikt aan. Met de Kerstman probeert de Sint al jaren eenzelfde afspraak te maken. De Sint vindt dat de Kerstman pas na het sinterklaasfeest op 6 december in de winkels mag verschijnen. Helaas houdt de Kerstman zich niet altijd aan zijn afspraak.

Zou de Sint dit jaar ook voor één keer van zijn traditie afwijken en al vóór Sint Maarten zijn gezicht in ons land laten zien? Er zijn geheime beraadslagingen gaande tussen Sint Nicolaas en Sint Maarten.

Sinterklaas is de belangrijkste Nederlandse traditie

Reden voor deze opwinding is een vraag van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Aanstaande vrijdag 15 oktober wordt namelijk het Jaar van de Tradities afgesloten op een symposium over immaterieel erfgoed. Daar wordt ook het boek DIT ZIJN WIJ, over de honderd belangrijkste tradities in Nederland ten doop gehouden. Deze top 100 is gekozen door alle mensen in Nederland en wie staat op nummer 1 ... Sint Nicolaas. Daar is de Goedheiligman zeer vereerd mee. Hij wint namelijk van Sint Maarten, die op een goede 9de plaats is geëindigd. De Kerstman komt helemaal niet in de top 100 voor.

Sinterklaas vindt dit een hele eer. Daarom neemt hij de vraag van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur ook in behandeling. Met bemiddeling van het Sint Nicolaas Genootschap beraad hij zich met zijn Pieten en Sint Maarten over de vraag of hij voor deze ene keer misschien toch een bliksembezoek aan Nederland kan brengen om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Het is nog nooit voorgekomen dat hij al voor de officiële intocht in Nederland was.

Boek over de top 100 van Nederlandse tradities

Hij kan dan meteen het Jaar van de Tradities officieel af sluiten en de Jaren van het Immaterieel Erfgoed 2011-2012 openen. Het Jaar van de Tradities was een groot succes.

In totaal deden er 693 organisaties mee en waren er meer dan tienduizend mensen betrokken bij de organisatie van ruim twaalfhonderd activiteiten. Het publiek wordt geschat op ongeveer anderhalf miljoen bezoekers.

Het Nederlandse publiek is gevraagd wat zij de meest favoriete traditie vonden. Daarvan is een Top 100 samengesteld. Pakjesavond met Sinterklaas is op de eerste plaats van deze Top 100 geëindigd. De honderd tradities worden beschreven in het rijk geïllustreerde boek DIT ZIJN WIJ van de hand van Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Zij wil graag de Sint het eerste exemplaar van haar boek overhandigen.

Het boek DIT ZIJN WIJ wordt om 12.30 uur gepresenteerd in evenementencentrum De Fabrique aan de Westkanaaldijk 7 te Utrecht.





http://www.nederlandscentrumvoorvolkscultuur.nl/


Noot voor de redactie: