SARA stuurt ultra-hoge resolutie visualisatie over 40 Gbit/s naar CERN

13/10/2010 16:04

SARA Reken- en Netwerkdiensten

Amsterdam/Genève, 13 oktober 2010 - Vandaag geeft SARA tijdens de jaarlijkse Global LambdaGrid Workshop bij CERN in Genève een demonstratie waarbij wetenschappelijke visualisatiedata over een 40 Gbit/s optisch netwerk van Amsterdam naar Genève wordt verstuurd. De demonstratie toont het resultaat van innovatief netwerkonderzoek en laat zien hoe ultra-hoge resolutie gegevens op een schaalbare manier over grote afstanden kunnen worden getransporteerd.

Een visualisatie van data van het astrofysicaproject CosmoGrid zal vanaf één enkele streaming server met 32 solid state disks in Amsterdam over een dedicated optische verbinding van 40 Gbit/s van SURFnet naar Genève worden gezonden. In Genève wordt de visualisatie getoond op een Tiled Panel Display (TPD), een geavanceerde visualisatieopstelling van 3x5 LCD-schermen. De totale resolutie van de opstelling is ruim 61 Megapixel (12.800 x 4.800 pixels). Door deze hoge resolutie kan een wetenschapper zowel de kleinste details als het totale overzicht van een simulatie bestuderen zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn op de locatie waar de data wordt gegenereerd. De streaming heeft een beeldfrequentie van 22 frames per seconde met 3 bytes per pixel. De hoeveelheid pixels van de CosmoGrid-visualisatie is zo omvangrijk dat 33 Gigabit per seconde van de totale 40 Gbit/s bandbreedte van de verbinding door één applicatie wordt gebruikt. De visualisatie wordt getoond op het TPD van SARA dat speciaal voor deze demonstratie in Genève is opgebouwd.

Anwar Osseyran, directeur SARA: "Ik ben er zeer trots op dat de netwerk- en visualisatiespecialisten van SARA dit toonaangevende project ondersteunen. Dit onderzoek laat ook zien wat de kracht is van deze optische netwerktechnologie voor andere toepassingsgebieden. De uitdaging van ons huidige Petascale-tijdperk is remote visualisatie van grote hoeveelheden gedistribueerde data en deze demonstratie toont aan dat we daar goed toe in staat zijn."

Het netwerk is tot stand gebracht met apparatuur van Extreme Networks en Ciena. Met diverse demonstraties tijdens de workshop willen deze leveranciers interoperabiliteit aantonen tussen hun implementaties van de pas gepubliceerde 40 Gbit/s Ethernet-standaard. Hiermee wordt aangetoond dat 40 Gbit/s Ethernet voldoende potentie heeft om te worden ingezet in de praktijk, ook voor lange-afstandsverbindingen tussen verschillende netwerken.

Voor de demonstratie wordt gebruik gemaakt van een 40 Gbit/s lambda op de dark fiber verbinding tussen NetherLight in Amsterdam en CERNLight in Geneve. Deze verbinding loopt via Brussel en Parijs en heeft een totale lengte van 1.650 km. SURFnet heeft als een van de eerste netwerken een volledige 40 Gbit/s golflengte ter beschikking gesteld aan een eindgebruiker en diens veeleisende applicatie.

"We zijn trots en verheugd dat Extreme Networks deze grensverleggende demonstraties heeft mogen ondersteunen met onder meer de eerste gestandaardiseerde 40 GbE technologie die er op de markt is," zegt Jan Hof, Senior Director Field Marketing van Extreme Networks EMEA. "De nieuwe 40 Gb Ethernettechnologie biedt vrijwel onbegrensde mogelijkheden voor een breed scala wetenschappelijke en commerciële toepassingen."

De server is één krachtige machine die is samengesteld uit commodity hardware en in staat is om de bandbreedte van 40 Gbit/s te vullen. SARA heeft gezorgd voor de fine tuning van de server en gaat informatie beschikbaar stellen over de aanpak die daarbij is gehanteerd. De toegepaste optische netwerktechnologie van 40 Gbit/s is niet alleen bruikbaar voor gegevens die afkomstig zijn van de academische gemeenschap, maar is ook van belang voor de media- en filmindustrie. De server is beschikbaar gesteld door SURFnet. SARA heeft zowel de streaming-applicatie als de CosmoGrid-visualisatie ontwikkeld.

Partners


- Sterrewacht Universiteit Leiden - www.strw.leidenuniv.nl


- SURFnet - www.surfnet.nl


- Ciena - www.ciena.com


- Extreme Networks - www.extremenetworks.com


- CERN - www.cern.ch


- GLIF - www.glif.is

Sponsors


- GigaPort3 - www.surfnet.nl/nl/innovatie/gigaport3

In het kader van CineGrid.nl:


- Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)


- Pieken in de Delta


- Provincie Noord-Holland


- Gemeente Amsterdam





http://www.sara.nl