Senternovem

13-10-2010 |

Nieuwe impuls voor energiebesparingen in de zorg

Energierekening in de zorg kan tot 25 procent lager

In de zorg kan nog veel energie en dus geld bespaard worden. Toch komen veel zorginstellingen moeilijk in actie op dit gebied. Energiecentrum MKB en ActiZ werken samen met Agentschap NL aan een programma voor extra ondersteuning voor de zorg. Zorginstellingen willen niet alleen advies over energie te besparen, zij willen daarnaast graag begeleid worden bij de invoering van de maatregelen.

De geldkraan voor de zorg wordt steeds verder dichtgedraaid. Gelukkig valt er nog veel te besparen op de energierekening. Tot wel 25 procent, menen het Energiecentrum MKB, ActiZ en Agentschap NL. Toch komen veel zorginstellingen er niet toe om energiebesparende maatregelen door te voeren, ondanks de nodige adviesrapporten die toch worden opgesteld. Waar ligt dit aan? Wat zijn de knelpunten en hoe kunnen deze worden geslecht? Agentschap NL onderzocht het in een pilot, samen met Energiecentrum MKB en ActiZ. Op basis van de resultaten werd een ondersteuningsaanbod voor energiebesparing in de zorg ontwikkeld. Op 12 oktober vond een kick-off bijeenkomst plaats.waarop de aanpak breed aan de sector werd gepresenteerd. Er wordt aan gewerkt om eind dit jaar de eerste groep van start te laten gaan.

Het hoofddoel van de pilot: een effectieve energiebesparingsaanpak ontwikkelen voor verzorgings- en verpleeghuizen. Daartoe kregen drie zorgorganisaties een gratis adviseur tot hun beschikking. Dirk Holtkamp van ActiZ licht toe: "We waren benieuwd naar de vragen die de instellingen zouden stellen, op welke manier de adviseurs daarop zouden inspelen en wat het resultaat van die samenwerking zou zijn. Daarnaast waren we benieuwd of grotere instellingen anders handelen dan kleine instellingen - die hebben immers waarschijnlijk meer capaciteit en daardoor wellicht meer deskundigheid in huis. Hun gezamenlijke bevindingen spelen een grote rol in het formuleren van oplossingen en aanbevelingen voor andere zorginstanties."

Wisselwerking met adviesbranche

De pilot liet zien dat de wisselwerking tussen de adviesbranche en de zorgsector maar matig verloopt. Holtkamp: "Terwijl zorginstellingen graag begeleiding krijgen en een uitgebreid stappenplan ontvangen om besparende maatregelen door te voeren, komt het rapport van de gemiddelde adviseur vaak niet verder dan een opsomming met aanbevelingen. Het rapport sluit daardoor niet goed aan op de behoefte van de opdrachtgever. Het lijkt alsof de adviesbranche kansen laat liggen. En het gevolg is dat de zorginstelling onvoldoende in staat is om de energiebesparende maatregelen uit te zetten." Eigenlijk hebben de instellingen wat extra ondersteuning nodig om er voor te zorgen dat geadviseerde maatregelen daadwerkelijk uitgevoerd worden.

Platform voor begeleiding

De conclusies op basis van de pilot onderstrepen het belang van goede afstemming met en begeleiding door de adviseur. En de pilot laat zien dat een rapport met - overigens waardevolle - aanbevelingen nog geen garantie is voor energiebesparende maatregelen. Daarom werken Energiecentrum MKB en ActiZ samen met Agentschap NL aan een programma voor extra ondersteuning voor de zorg.

Onderdeel van dit programma is onder meer een cursus, waarin zorginstellingen worden voorzien van kennis, vaardigheden en instrumenten om energiebesparing in hun organisatie en gebouwen door te voeren. In een aantal regionale werksessies worden de instellingen begeleid van inventarisatie tot en met uitvoering en borging van energiebesparende maatregelen. De werksessies worden afwisselend gegeven op de locaties van de deelnemende instellingen, die op dat moment als voorbeeld dienen. "Doel is om via een praktische insteek net die extra ondersteuning te bieden", zegt Gonneke Kleinlugtenbelt van Agentschap NL. "Een groepsgewijze aanpak bevordert bovendien onderlinge uitwisseling, zodat deelnemers ook van elkaars ervaringen kunnen leren."

Op 12 oktober werd een kick-off georganiseerd om de aanpak breed aan de sector te presenteren en hopelijk kan eind dit jaar de eerste groep van start. Kleinlugtenbelt: `Er liggen nog volop kansen om de energiekosten aanzienlijk omlaag te brengen. Wij hopen dat met deze aanpak zorgaanbieders die kansen ook daadwerkelijk kunnen gaan verzilveren'.

Contact

Voor meer informatie over het ondersteuningsprogramma, zie: www.actiz.nl (alleen leden kunnen inloggen voor extra informatie).