GroenLinks
GroenLinks wil volledige medewerking Servië aan Joegoslavië Tribunaal

Woensdag 13 oktober 2010, 16:38u - Mariko Peters

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met demissionair minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) over een volgende stap in de toetredingsonderhandelingen tussen Servië en de EU. De Kamer steunde unaniem een motie van GroenLinks Kamerlid Mariko Peters om daarmee pas in te stemmen als Servië volledige medewerking verleent aan het Joegoslavië Tribunaal.

Peters: "De verdachten van de oorlogsmisdaden in Srebrenica moeten zo snel mogelijk voor de rechter verschijnen. Mladic loopt nu nog vrij rond. Om de verdachten te berechten is volledige medewerking van Servië essentieel. Het voorlopig afzien van verdere stappen in de toetredingsonderhandelingen is een belangrijk drukmiddel. Dat moeten we niet weggeven, voordat we verzekerd zijn van volledige medewerking door Servië".

Het onderwerp is actueel omdat de EU-ministers op 25 oktober beslissen over het al dan niet zetten van de volgende stap in het toetredingsproces. Minister Verhagen heeft zich altijd verzet tegen nauwere Europese samenwerking met Servië, zolang van volledige medewerking aan het Joegoslavië Tribunaal nog geen sprake was. Daarin werd hij gesteund door de voltallige Tweede Kamer, maar nu leek hij die positie op te willen geven. Vorige week kwam Serge Brammertz, de hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal, op initiatief van Peters naar de Tweede Kamer voor een gesprek.

"Volgens Brammertz kan Servië meer doen dan het land nu doet om de verdachten van oorlogsmisdaden in Scheveningen te krijgen. Dat was voor mij een reden om er bij de minister op aan te dringen nu nog niet in te stemmen met verdere stappen in het toetredingsproces. Ik ben blij dat ik daarin gesteund wordt door al mijn collega-Kamerleden", aldus Peters.