Radboud Universiteit Nijmegen

Gert-Jan Hospers pleit voor creativiteit met krimp

Datum bericht: 13 oktober 2010

Nederland vergrijst, krijgt minder kinderen en in sommige regio's is er dus sprake van een krimpende bevolking. Limburg, Zeeland en Groningen hebben al te maken met bevolkingsdaling en vanaf 2025 zal dat ook gelden voor Overijssel en Noord-Brabant.
Over die bevolkingsafname wordt nogal eens gesomberd, maar Gert-Jan Hospers, bijzonder hoogleraar City- en regiomarketing in Europa aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ziet juist kansen. Wees creatief met krimp, is de boodschap van zijn vandaag verschenen boek Krimp!

Weg met het dorpisme!
Krimp heeft ook aantrekkelijke kanten: er komt bijvoorbeeld meer woonruimte vrij. En ja, er komen ook winkels en kantoren leeg te staan en scholen, theaters en zwembaden moeten sluiten. Maar dat hoéft niet te leiden tot het ontstaan van ghost towns.

Gert-Jan Hospers pleit voor een creatieve aanpak en bespreekt in zijn boek mogelijkheden als wonen in de natuur, aan het water (met of zonder eigen haven), in een park of in het bos. En ook: de terugkeer van de SRV-man en andere mobiele dienstverleners. 'In een klein land als Nederland hoeft krimp geen probleem te zijn. Maar dan moeten bewoners en bestuurders wel bereid zijn om hun blik te verruimen. Weg met het dorpisme en de kerktorenpolitiek!'

Gert-Jan Hospers
Krimp!
Amsterdam: Sun Architecture, 2010