Openbaar Ministerie

OM eist cel- en taakstraffen voor oplichten verzekeraars

13 oktober 2010 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, geëist tegen de hoofdverdachte van grootschalige oplichting. Een medeverdachte hoorde een taakstraf van 200 uur en 4 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Tegen de derde verdachte eiste de officier van justitie een taakstraf van 80 uur.

Diverse auto's werden tussen 2004 en 2009 ten onrechte als gestolen opgegeven bij politie en verzekeringsmaatschappijen. Daarmee werd in totaal ruim 200.000 euro buitgemaakt. De hoofdverdachte had diverse (dure) auto's op zijn naam staan of zette ze, om niet op te vallen, op naam van anderen. Vervolgens deden hij of een medeverdachte (valse) aangifte van diefstal. In werkelijkheid waren de auto's niet gestolen, maar gesloopt en in een geval was de desbetreffende auto zelfs naar het buitenland gebracht.

Het OM verdenkt de 48-jarige hoofdverdachte uit Castricum van het medeplegen van 7 voltooide oplichtingen en 1 poging. Daarnaast vordert het OM op een later tijdstip de 200.000 euro als ontneming. De 35-jarige medeverdachte uit Castricum zou voor 25.000 euro voordeel hebben gehad. Ook dit bedrag wordt later teruggevorderd. De vrouw wordt verdacht van het medeplegen van 2 oplichtingen en 1 poging. De derde verdachte, een 43-jarige vrouw uit Emmeloord, wordt alleen verdacht van een poging tot oplichting.

De man en de vrouw uit Castricum worden verder verdacht van witwassen. Immers, het verzekeringsgeld was verkregen met criminele activiteiten. Dit geld werd besteed aan onder meer de aanschaf van andere auto's.

Het OM stelt dat vooral de verzekeringsmaatschappijen gedupeerd zijn, maar dat ook de politie veel tijd kwijt is geweest met het opnemen van valse aangiftes en het doen van onderzoek.

De rechtbank Alkmaar doet over twee weken uitspraak. In deze zaak zijn nog twee medeverdachten. Zij staan op een later tijdstip op zitting.