Plan Nederland

Geboortebewijs soms letterlijk van levensbelang na ramp Pakistan

13 oktober 2010

Miljoenen Pakistani zijn in de overstromingsramp alles kwijtgeraakt. En tussen alle spullen die verwoest zijn door het water zaten ook paspoorten, rijbewijzen, geboortecertificaten. Een ontelbaar aantal mensen kan daardoor niet bewijzen dat ze zijn wie ze zijn. In een noodsituatie is dat vaak letterlijk een zaak van leven of dood: wie zich niet kan identificeren, kan zich niet zomaar inschrijven voor opvang en krijgt geen voedselhulp. Plan ijvert in Pakistan al jaren voor geboorteregistratie. In de opvangkampen heeft Plan inmiddels 50.000 mensen, vooral kinderen, opnieuw geregistreerd.

Een identiteitsbewijs is voor de slachtoffers van de ramp ook van belang om bij terugkeer te kunnen aantonen welke bezittingen - land, een huis - van hen is. Veel mensen maken misbruik van de chaos na een ramp en eigenen zich bezittingen van een ander toe.

Plan heeft in Pakistan de afgelopen jaren campagne gevoerd voor geboorteregistratie en 1,6 miljoen kinderen geregistreerd. Het belang daarvan bewijst zich nu. Geregistreerde kinderen die in de vluchtelingenstroom hun ouders zijn kwijtgeraakt, kunnen via het systeem uiteindelijk met hun ouders worden herenigd. Bovendien zijn geregistreerde kinderen beter beschermd tegen misbruik en uitbuiting. De ervaring leert dat mensenhandelaren een ramp aangrijpen om kwetsbare, alleenstaande kinderen te ronselen en te verhandelen.

Plan voert al jaren wereldwijd actie voor geboorteregistratie.