NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

13 oktober 2010 - Meer hypotheek voor energiezuinige nieuwbouwwoning

Voorburg, 13 oktober 2010 - Kopers van energiezuinige nieuwbouwwoningen moeten meer hypotheekruimte krijgen. Dit beloont huizenkopers die investeren in energiezuinigheid én daarmee in de toekomstwaarde van hun huis. Tevens draagt het bij aan een verantwoorde en zorgvuldige kredietverlening. Nieuwe woningen bieden immers fikse besparingen op de energierekening en kopers mogen daarvoor beloond worden in hun hypotheekaanvraag.

Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brief aan alle organisaties die zich bezighouden met financiële kredietverstrekking in Nederland, waaronder de AFM.

De brancheorganisatie van ontwikkelende bouwondernemers stelt vast dat consumenten momenteel terughoudend zijn om extra investeringen te doen in de energiezuinigheid van hun nieuwe woning. Dit komt voor een deel omdat het energiegebruik van de woning voor hypotheekverstrekkers geen doorslaggevend aspect is bij de vaststelling van de hypotheekruimte.

En dat terwijl de koper door deze investeringen zeker op termijn veel goedkoper uit is. Zo berekende het NIBUD in 2007 al dat kopers van een zeer energiezuinige woning jaarlijks gemiddeld EUR 1.080 besparen. Dit betekent dat bij een hypotheekrente van 5 procent, een fiscale aftrekbaarheid van 35 procent en uitgaande van dezelfde woonlasten de koper circa EUR 32.000 meer financieringsruimte zou moeten hebben.

In de praktijk houden hypotheekverstrekkers hier echter niet of nauwelijks rekening mee. Om consumenten juist te stimuleren om een energiezuinige nieuwbouwwoning te kopen, pleit NVB voor een verruiming van het toetskader hypothecaire kredietverlening. Momenteel hanteert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 4,5 maal het inkomen voor alle woningen. NVB stelt voor deze norm specifiek voor nieuwbouwwoningen te verruimen tot tenminste 5,2 maal het inkomen of hoger.

Volgens de brancheorganisatie beloont dit huizenkopers die willen investeren in een energiezuinige woning. Ook stimuleert het de verkoop van een nieuwbouwwoning en is het voorstel daarmee tevens een wapen om de woningbouwmarkt uit het dal te trekken. Daarnaast draagt het bij aan een verantwoorde en zorgvuldige kredietverlening van burgers. De basis van de kredietverlening wordt in het NVB-voorstel immers gevormd door de totale woonlasten en niet enkel door de financieringslasten. En tenslotte belast het voorstel op geen enkele manier de rijksbegroting.

De brief is o.a. gestuurd naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF), Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) en de verantwoordelijke bewindslieden van Binnenlandse Zaken en Wonen, Economische Zaken en Financiën.