Natuurmonumenten wint De Transparant Prijs 2010

13/10/2010 17:30

PricewaterhouseCoopers B.V.

Vandaag heeft Alexander Rinnooy Kan in De Nieuwe Kerk in Den Haag De Transparant Prijs 2010 uitgereikt. De prijswinnaar van deze zevende editie is Natuurmonumenten. De Transparant Prijs wordt georganiseerd door PwC in samenwerking met Stichting Civil Society en is bestemd voor de Nederlandse charitatieve instelling die het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag presenteert. Stichting Weeshuis Sri Lanka kreeg de prijs in de categorie kleine instellingen en de prijs voor meest innovatie jaarverslag ging naar War Child.

Uit de 219 inzendingen, een record, was het jaarverslag van Natuurmonumenten het meest transparant. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan over het winnende verslag: "Natuurmonumenten heeft historie geschreven door als 1e natuurorganisatie een nominatie in de wacht te slepen. Het verslag is alleen op internet beschikbaar hetgeen goed past bij het karakter van Natuurmonumenten. De jury vond het verslag mooi en inspirerend en waardeerde het sobere karakter."

De opzet van De Transparant Prijs biedt goede doelen een kapstok voor een kwalitatief goed en transparant jaarverslag waardoor donateurs en vrijwilligers beter inzicht krijgen in de resultaten en het effect van goede doelen. Om een impuls te geven aan het inzichtelijk maken van het bereikte effect van charitatieve organisaties lag de focus van deze zevende editie op de 'impact van bestedingen'.

Volgens Rinnooy Kan hebben goede doelen een belangrijke uitdaging om de maatschappij inzicht te geven in de impact die zij realiseren. "Voor de sector blijven vertrouwen en passie belangrijke fundamenten. Tegelijkertijd vraagt onze maatschappij meer: goede doelen moeten laten zien dat zij het vertrouwen waard zijn. Het trust me principe heeft plaatsgemaakt voor show me: laat het maar zien. Donateurs vertrouwen erop dat goede doelen het geld goed besteden en in staat zijn dit klip en klaar aan te kunnen tonen. Het jaarverslag is een prachtig middel om de maatschappij te laten zien wat er bereikt is en vormt een goed middel voor zelfreflectie van de eigen organisatie."

Het stemde de jury positief dat de gemiddelde transparantiescore dit jaar wederom is toegenomen. Volgens het juryrapport scoren goede doelen steeds beter op het inzichtelijk maken van hun beleid, rendementen, bestedingen, governance en fondsenwervende inspanningen. Daarentegen zijn in de verslagen de doelstellingen van de organisaties nog te weinig toegelicht, terwijl dit een belangrijk startpunt vormt voor goede doelen om te meten of ze bereikt hebben waar ze voor staan. Bovendien blijft de mix tussen wat goed en wat minder goed ging, nog teveel onderbelicht in de jaarverslagen, waardoor een te rooskleurig beeld wordt geschetst naar de lezer van het verslag. Uit de financiële kengetallen blijkt verder dat ondanks de crisis de totale inkomsten en de bestedingen aan het goede doel zijn toegenomen. De eigen fondsenwerving staat onder druk, maar de subsidie-inkomsten zijn daarentegen toegenomen. Hier ziet de jury, gelet op mogelijke overheidsbezuinigingen, een risico. Mede omdat in veel van de jaarverslagen de crisis en de bezuinigingen beperkt aandacht krijgen.

Meer informatie treft u aan op www.transparantprijs.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.transparantprijs.nl