GGD Zuid-Holland Zuid


Apotheken en Sense slaan handen ineen: pakketjes over seksuele gezondheid voor pilstarters

Apothekers zien regelmatig meisjes en jonge vrouwen die (voor het eerst) de anticonceptiepil komen halen. Het is goed als de apotheek deze jongeren erop attendeert dat de pil tegen zwangerschap beschermt, maar niet tegen soa. De Sense Zuid-Holland breidt daarom de pilot van vorig jaar uit en slaat met tien apotheken de handen weer ineen. Jongeren die voor het eerst de anticonceptiepil komen halen, ontvangen sinds deze maand een informatiepakket van Sense over veilig vrijen.

sense klein

Uit landelijk onderzoek van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat ongeveer 30% van jongeren die seksueel actief is niet altijd een condoom gebruikt. Deze jongeren kunnen zo een soa oplopen. Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland een soa. Meer dan een derde van deze patiënten is tussen de 15-24 jaar. Het gebruik van de pil is één van de belangrijkste redenen waarom er geen condoom wordt gebruikt.

Doel van deze actie is dan ook om jongeren voor te lichten over veilig vrijen en ze te attenderen op de Sense-jongerenspreekuren. De deelnemende apotheken geven een informatiepakketje aan meisjes tot en met 24 jaar, die voor het eerst de pil of morning-afterpil komen halen. In het informatiepakketje zit een ansichtkaart met een verwijzing naar de Sense-website, een folder over soa, een kenniskraslot, een Sense-condoom en een brief. In de brief wordt aan jongeren gevraagd om online een korte vragenlijst in te vullen. Mede op basis van de uitkomsten van deze enquête bepalen de GGDen of deze manier van voorlichten in de toekomst een vervolg krijgt. De pilot duurt tot 1 april 2011.

Seksuele gezondheid
Het doel van Sense is het verbeteren van de seksuele gezondheid voor alle inwoners van Zuid-Holland. Onder Sense Zuid-Holland vallen de GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Hollands Midden en de GGD Zuid-Holland Zuid.