Belgische Federale Overheid


* Cultuur

* Kuifje, Hergé en treinen

Kuifje, Hergé en treinen

Datum: 25 november 2010

Tentoonstelling, Musée Hergé, Louvain-la-Neuve
13 oktober 2010 - 28 februari 2011

Ter gelegenheid van de 175e verjaardag van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) vindt in het Musée Hergé in Louvain-la-Neuve een tentoonstelling plaats die gewijd is aan de treinen in het werk van Hergé, de geestelijke vader van Kuifje.

De tentoonstelling werd georganiseerd door het Musée Hergé in samenwerking met de NMBS-Holding, die verantwoordelijk is voor de conservatie en de promotie van het historisch patrimonium van de Belgische spoorwegen.

Al vanaf het eerste beeld van het allereerste Kuifje-album, Kuifje bij de Sovjets, ziet men Kuifje en zijn trouwe metgezel Bobby de trein nemen richting Berlijn. Wanneer hun Russisch avontuur ten einde loopt, wordt het duo hartelijk verwelkomd in het Noordstation van Brussel. Sindsdien maakten treinen geregeld deel uit van de wereld uit de Kuifje-albums. Het spreekt dus voor zich dat er een verband bestaat tussen Hergé en de spoorwegen. Wist u trouwens dat de geestelijke vader van Kuifje in de jaren 1930 brochures van de NMBS geïllustreerd heeft?

Het was dus hoog tijd om deze speciale band tussen Hergé en de Belgische treinen in de kijker te plaatsen. In een boeiende tentoonstelling kan de bezoeker treinmaquettes, archiefstukken en voorwerpen uit de collectie van de Belgische Spoorwegen bewonderen naast tekeningen van Hergé, getuigen van de indrukwekkende manier waarop Hergé zich gedocumenteerd heeft om zijn albums te creëren.

http://www.museeherge.com

www.MUSEEHERGE.COM (c) HERGE/MOULINSART 2010
(c) HERGE/MOULINSART 2010