Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 4 oktober 2010

Breaking Ground NL in EYE
Platform voor de toekomst van de Nederlandse cinema

Op 13 oktober start in EYE Film Instituut Nederland de tweede editie van Breaking Ground NL, een tweemaandelijkse filmavond waarop het beste werk van Nederlandse filmstudenten te zien is. Na een succesvol eerste seizoen in Utrecht verhuist Breaking Ground NL naar EYE in Amsterdam. Vijf avonden lang presenteert nieuw filmtalent zich aan publiek en professionals. Breaking Ground NL, 13 oktober 2010, 15 december 2010, 16 februari 2011, 13 april 2011, 15 juni 2011, 20.00, EYE, Vondelpark 3, Amsterdam. Entree ¤ 8,- (studenten ¤ 6,70) www.eyefilm.nl, www.breakingground.eu.

Een keer in de twee maanden presenteert EYE op woensdagavond de toekomst van de Nederlandse cinema, met de vertoning van films van de meest getalenteerde studenten van film- en kunstopleidingen. Na elke film volgt een Q&A met de makers. Samen met filmmakers, producenten, dramaturgen en studenten wordt er gereflecteerd op de vertoonde films en op het Nederlandse filmklimaat. Producent Frank Hoeve presenteert de avonden.

Tijdens de eerste aflevering op 13 oktober vertoont Breaking Ground NL vijf korte studentenfilms: de animatiefilm Zaliger van Nina Gantz (AKV/St. Joost), winnaar van de Tuschinski Award 2010; Mo van Eché Janga (NFTA), Amadou van Eline Schellekens (NFTA) en Viva La Fons! van Tom Rijpert (HKU,). De Duitse filmmaker Claudius Beutler (HFF München) sluit de avond af met zijn experimentele documentaire 13,14,15. Ido Abram, hoofd Sector Communicatie EYE, is aanwezig als gastpresentator.

Pitch
Naast het vertonen van en het reflecteren op films, zal dit seizoen ook een pitch-avond plaatsvinden, naar voorbeeld van het IDFA Forum. Toekomstige projecten van een selectie studenten worden gepitcht aan een publiek van producenten, dramaturgen en filmmakers. Uiteindelijk zal een jury een geldprijs uitreiken voor het meest veelbelovende project.

Samenwerking Breaking Ground NL en EYE
De samenwerking tussen Breaking Ground NL en EYE Film Instituut Nederland sluit nauw aan bij de doelstellingen van het nieuwe sectorinstituut. EYE stelt zich ten doel de kennis en waardering van het publiek voor de Nederlandse film te vergroten en een platform te bieden voor professionals en filmmakers, waar zij ervaringen en expertise uit kunnen wisselen.

Het bestuur van de stichting Breaking Ground NL bestaat uit Suzanne Weusten (voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en eigenaar van de Argumentenfabriek Denkacademie), Marieke Mols (dramaturg VPRO) en Gitta Kruisbrink (managing director Rutger Hauer Film Factory, uitvoerend producent Fu Works). Zij fungeren tevens als adviesraad voor de projectleiders van Breaking Ground NL.

Filmbeschrijvingen

Zaliger, Nina Gantz, 2010, St. Joost, 4',
Na het overlijden van zijn vrouw probeert een weduwnaar zijn dagelijkse leven weer op te pakken. Animatie over verlies, eenzaamheid en ontroostbaarheid.

Mo, Eché Janga, 2010, NFTA, 26'
Chris en Mo zijn onafscheidelijk en lijken elkaars evenbeeld in hun groei naar volwassenheid. Maar de vriendschap lijkt te breken en aan de tijd van pleintjes, bankjes en loze ritjes komt langzaam een eind.

Amadou, Eline Schellekens, 2010, NFTA, 13',
Over de confrontatie tussen droom en werkelijkheid en de veerkracht die nodig is om je dromen bij te stellen als de realiteit ze onmogelijk maakt.

Viva la Fons!, Tom Rijpers, 2010, HKU, 27'
Wanneer showmaster Fons te horen krijgt dat zijn programma Viva la Fons! wordt stopgezet, stort zijn wereld in. Ook zijn vrouw (Anneke Blok) lijkt hem niet meer nodig te hebben.

13, 14, 15, Claudius Beutler, 2009, HFF München, 19' Zomer in Siberië. Gedurende enkele maanden verandert het deprimerende beeld van sneeuw en duisternis in vrolijke kleuren en zacht licht. De documentaire maakt subtiel gebruik van de visuele stijl van de stille film om het verhaal te vertellen van een jeugd op het Siberische platteland.

Meer informatie: