Raad van State


woensdag 13 oktober 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Wilhelminapark e.o., eerste herziening' van de gemeente Utrecht. Het plan maakt een consumptiekiosk met bijbehorend terras en een toiletvoorziening in het Wilhelminapark mogelijk. De Stichting Wilhelminapark en Omgeving vindt dat een zes meter hoge kiosk van ongeveer 40 m2 en een terras van ongeveer 200 m2 afbreuk doet aan het park. Door de geplande locatie voor de kiosk tussen de kinderspeelplaats en de grote weide worden de parkstructuur en de zichtlijnen doorbroken, aldus de stichting. Zij ziet liever een mobiel verkooppunt voor eten en drinken, zodat geen schade wordt toegebracht aan het monumentale park. Daarom komt de Stichting tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908803/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.20 uur

Zitting over de dwangsommen die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht heeft opgelegd aan een inwoner uit die stad. Volgens het gemeentebestuur heeft de man de Huisvestingswet en de gemeentelijke Huisvestingsverordening overtreden. Hierin is bepaald dat een vergunning nodig is om een woning geschikt te maken voor individuele kamerverhuur. De man beschikt niet over zo'n vergunning, maar hij zou toch kamers verhuren in drie woningen aan de Markettenweg, de Tesselschadestraat en de Hendrikstraat, aldus het gemeentebestuur. De man bestrijdt dit. Volgens hem worden de woningen weliswaar bewoond door meerdere mensen, maar is geen sprake van kamerverhuur. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in maart 2010 drie eerdere beroepen van de man in drie afzonderlijke uitspraken ongegrond. Tegen die uitspraken komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201003414/1, 201004353/1 en 201005040/1)