Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Basisschool De Barkentijn vierde feest

Nieuw schoolplein met vele mogelijkheden

Op vrijdag 1 oktober was het feest op basisschool De Barkentijn. In aanwezigheid van ouders, leerlingen, leerkrachten, deelraadsleden, ambtenaren van de deelgemeente en de gemeentelijke dienst JOS/KIWI werd het heringerichte schoolplein geopend. De openingshandeling was in handen van onder andere juffrouw Janny Korff, de leerlingen en medewerkers van Zoneparc. Hierna probeerden de kinderen de spelvormen op het nieuwe schoolplein uit.

Het schoolplein van De Barkentijn aan de Hoensbroeksingel is ingericht volgens het Zoneparc-concept. Hierbij wordt uitgegaan van drie zones: een gele chill-zone, een blauwe multi-activiteiten-zone en een rode sport-zone. Uniek aan dit concept is dat het schoolplein ingedeeld kan worden op de manier die bij de school past. Er wordt meer verantwoordelijkheden bij de kinderen gelegd. Zij bepalen namelijk in het zoneparc wat er gebeurt, uiteraard binnen de afgesproken grenzen; de verschillende zones bepalen waar wat gebeurt. Zo ontstaat er structuur. Er zijn ook zoneparc-helden op de school. Dat zijn leerlingen uit groep 7 en 8 die tijdens de pauzes verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van het materiaal uit de container; zij zijn herkenbaar aan speciale jasjes. Een kind is voor een bepaalde periode held en niet eerder voordat het intern is opgeleid. De school onderzoekt nog de mogelijkheden om het plein ook buiten schooltijd open te stellen voor de buurt.

In IJsselmonde zijn inmiddels diverse schoolpleinen omgevormd tot zoneparcs. Er komt nog een aantal bij. Financiering van deze nieuwe schoolpleinen wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam met POZ middelen. In overleg met deelgemeente IJsselmonde worden basisscholen voorgedragen waar een zoneparc gerealiseerd kan worden.