Algemene Onderwijsbond

12-10-2010

Forse bezuinigingen treffen passend onderwijs

De plannen in het regeerakkoord van de coalitiepartners VVD en CDA gaan in de komende kabinetsperiode uit van een zeer forse bezuiniging op het zorgbudget in het funderend onderwijs. De korting van meer dan EUR 300,
- miljoen in het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs maakt passend onderwijs onmogelijk. De AOb vreest dat de gevolgen van de aankomende bezuinigingen groot zijn.

Afgelopen augustus werd door de aanpassing op de rugzak en de korting van de ambulante begeleiding de eerste bezuiniging in het primair onderwijs door het demissionaire kabinet Balkende doorgevoerd.

Uit de plannen van het regeerakkoord blijkt dat daar meer dan EUR300, - miljoen bovenop komt. Duidelijk is dat het Speciaal Onderwijs een vast maximaal budget krijgt dat overeenkomt met het niveau van 2005. Door een plafond te stellen aan de beschikbare middelen wordt een beperking gesteld aan de toelating van leerlingen in het Speciaal Onderwijs. Minder leerlingen zullen worden toegelaten.

Passend onderwijs wordt onmogelijk
Ondanks de bezuinigingen gaat de invoering van passend onderwijs, inclusief de zorgplicht, onverminderd door. Door de invoering van de zorgplicht krijgt het schoolbestuur de verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedere leerling een plaats krijgt op een school en daar adequaat onderwijs krijgt aangeboden.

Door een plafond voor de bekostiging vast te stellen is het voorspelbaar dat leerlingen die aantoonbaar beter af zijn in het SO maar daar niet geplaatst kunnen worden, door het ontbreken van de bekostiging, in het reguliere onderwijs moeten blijven.

De druk op het onderwijspersoneel om alle leerlingen goed onderwijs te geven zal daardoor buiten proportioneel toenemen, en deze leerlingen ontvangen geen `passend onderwijs' omdat de noodzakelijke instrumenten zoals voldoende deskundigheid en ondersteunende voorzieningen, ontbreken. Leerlingen komen daardoor niet in een optimale en juiste onderwijsleersituatie.

Het onderwijsproces in het reguliere basisonderwijs komt voor alle kinderen onder druk te staan door een grotere deelname van zorgleerlingen die beter in het speciale onderwijs op hun plaats zijn. En dat terwijl het onderwijspersoneel bereid is passend onderwijs te laten slagen mits er voldoende ondersteuning is.

Tegen bezuinigingen passend onderwijs
De AOb is fel gekant tegen deze bezuinigingen en vindt dat er juist veel meer geïnvesteerd moet worden om passend onderwijs goed in te voeren. Met meer investeringen kunnen belangrijke voorwaarden zoals de basiszorg, het zorgprofiel, de professionaliteit en ondersteuning van het onderwijspersoneel op een goed niveau worden gebracht.

De AOb zal samen met de andere onderwijs vakorganisaties AVS, CNVO, CMHF en de PO raad als werkgeversorganisatie een gezamenlijke vuist maken om de leden van de Tweede Kamer duidelijk te maken dat met deze bezuiniging een verantwoorde invoering van passend onderwijs onmogelijk wordt.