Gemeente Brummen


Zelf opwekken energie beloond met subsidie

(Oorspronkelijke publicatie datum: 13-10-2010)

Inwoners van de gemeente Brummen die initiatief nemen om zelf energie op te wekken of energiebesparende maatregelen treffen, kunnen subsidie van de gemeente ontvangen. Op 21 september 2010 heeft het college van burgemeester en wethouders nadere regels voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen door huiseigenaren vastgesteld.

De gemeente heeft hiervoor voor een periode van 4 jaar 30.000,= per jaar gereserveerd. Gezien het feit dat er per jaar een maximaal bedrag aan subsidie kan worden uitgekeerd, geldt het principe wie het eerst komt wie het eerst maalt.
Deze subsidiegelden zijn niet bedoeld voor het treffen van de zogenoemde isolatie van de schil (dak, buitenmuur en begane grondvloer). Hiervoor heeft de gemeente zich aangemeld voor deelname aan de provinciale subsidieregeling Klimaataanpak bestaande eigen woningen. Het is de bedoeling dat ook deze regeling in 2010 tot uitvoering komt.

Startblokken
Op 28 januari 2010 heeft de raad het geactualiseerde uitvoeringsplan "Duurzame woon- en leefomgeving" vastgesteld. Doelstellingen uit de onderliggende beleidsnota zijn doorvertaald naar een aantal concrete projecten. Die zijn gericht op duurzaam bouwen, energiebeheersing en een duurzame leefomgeving. Een aantal projecten staat in de startblokken. Het gaat hierbij onder andere om projecten met betrekking tot nieuwbouw van woningen en aanpassingen aan bestaande bouw huiseigenaren.

Zonnecollectoren
De nadere regels voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen door huiseigenaren vastgesteld treden een dag na publicatie (13 oktober) in werking. Mogelijke maatregelen die vanaf nu voor subsidie in aanmerking komen zijn onder andere het plaatsen van zonnecollectoren, een Micro wkk ketel of het plaatsen van een warmtepomp.

Duurzaamheid betekent dat we zorgvuldig omgaan met de aarde zonder onherstelbare schade aan te richten. Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met het uitsterven van bepaalde dieren of planten. Ook mensen en bedrijven hebben er mee te maken. Toepassing van zonne- of windenergie zijn voorbeelden van duurzame maatregelen. Om u te informeren over de projecten die de gemeente in de nabije toekomst uitvoert, komen wij de komende periode regelmatig op dit onderdeel terug.

Meer informatie
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de heer R. Bos. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (0575) 56 82 30.