Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 13-10-2010

YOUTUBE START AUDITIERONDE YOUTUBE SYMFONIE ORKEST 2011 IN SAMENWERKING MET

DE AVRO, HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST, HET CONCERTGEBOUW

EN HET ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST

Na een uitverkocht optreden vorig jaar in Carnegie Hall start YouTube met de online auditieronde voor de tweede editie van het wereldwijde orkest, met als finale een weekvullende muziektop in het operagebouw van Sydney

Hilversum, 13 oktober 2010 - YouTube kondigt vandaag een samenwerking aan met de AVRO, Het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Concertgebouw , het Rotterdams Philharmonisch Orkest, gerenommeerde Nederlandse conservatoria en sterren uit de wereld van klassieke muziek om het YouTube Symfonie Orkest 2011 (youtube.nl/symphony) te introduceren. Amateurmusici krijgen hierbij de gelegenheid om hun muziekkennis en -ervaring met elkaar te delen onder begeleiding van een aantal van 's werelds meest vooraanstaande klassieke artiesten. De musici die voor het YouTube Symfonie Orkest 2011 worden geselecteerd, worden uitgenodigd om deel te nemen aan een weekvullende muziektop in het Sydney Opera House in maart 2011. Deze week zal in het teken staan van oefeningen en master classes en eindigt met een gezamenlijk optreden onder leiding van dirigent Michael Tilson Thomas.

De aankondiging van nieuwe auditieronde volgt op het succes van het oorspronkelijke YouTube Symfonie Orkest, dat na duizenden muzikale inzendingen uit alle delen van de wereld, meer dan 90 finalisten uit 30 landen bijeen bracht voor een uitverkocht optreden in Carnegie Hall in april 2009.

De online auditieronde voor het YouTube Symfonie Orkest 2011 gaat nu van start op 12 oktober 2010 en eindigt op 28 november 2010. Om voor deelname in aanmerking te komen, krijgen musici uit alle delen van de wereld de gelegenheid om auditievideo's op basis van speciaal uitgekozen muziekstukken te uploaden waarin zij blijk geven van hun muzikale en technische kwaliteiten. Een nieuw element dit jaar is een tweede auditieronde voor solo-improvisatoren die geen klassieke instrumenten bespelen. Zij kunnen een video van een originele improvisatie uploaden op basis van de nieuwe compositie 'Mothership' van Mason Bates. Hiermee maken ze kans om hun eigen solo te spelen tijdens het uiteindelijke optreden. Een jury van experts uit toonaangevende orkesten uit alle delen van de wereld maken een selectie uit de inzendingen voor beide auditiecategorieën. YouTube-gebruikers krijgen van 10 december tot en met 17 december 2010 de kans om online hun stem uit te brengen op een van de halvefinalisten. De namen van de muzikanten die op basis van deze stemming worden uitgekozen, zullen op 11 januari 2011 op YouTube bekend worden gemaakt. De officiële wedstrijdregels voor inzendingen en een overzicht van veel gestelde vragen zijn te vinden op het kanaal van het YouTube Symfonie Orkest (youtube.nl/symphony).

In maart 2011 zullen de uitverkoren muzikanten naar het legendarische operagebouw van Sydney worden gevlogen om deel te nemen aan een weekvullende muziektop met toonaangevende artiesten uit de wereld van de klassieke muziek, met als hoogtepunt een gezamenlijk optreden op 20 maart 2011. YouTube-gebruikers kunnen dit optreden rechtstreeks volgen via een live stream. Het YouTube Symfonie Orkestprogramma voor maart 2011 staat daarnaast in het teken van muziektraining. Zo zijn er online master classes in samenwerking met orkesten uit alle delen van de wereld en muzikale oefensessies voor Australische musici. Het programma heeft daarnaast ten doel om de creatieve toepassingsmogelijkheden van YouTube op het gebied van multimedia en samenwerking naar de wereld van klassieke muziek te brengen. YouTube wil het democratische karakter van internet inzetten om muzikanten uit alle delen van de wereld ­ van beginnende tot beroepsmuzikanten ­ de gelegenheid te bieden om in het Sydney Opera House te spelen.

Willemijn Maas, Algemeen Directeur AVRO: "Het YouTube Symfonie Orkest heeft zich vorig jaar wereldwijd bewezen als een ongekend succes. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we als AVRO wederom deelgenoot zijn van dit inspirerende initiatief. Het project verbindt een grote groep jonge musici en sluit naadloos aan op onze ambitie om nieuw en jong publiek met klassieke muziek te bereiken. Ik hoop dat we het succes van vorig jaar kunnen evenaren en via onze verschillende platformen veel Nederlands talent kunnen aandragen voor het YouTube Symfonie Orkest 2011."

"Het Concertgebouw ondersteunt dit initiatief van harte. Het brengt de schatten van de klassieke muziek voor talloze mensen (musici en luisteraars) dichtbij. Jonge musici krijgen de kans om op te treden in een van de meest magische zalen van de wereld en luisteraars van over de hele wereld kunnen daar live getuige van zijn", aldus Simon Reinink, Algemeen Directeur van Het Concertgebouw.

"Het Koninklijk Concertgebouworkest vindt het YouTube Symfonie Orkest een prachtige uitdaging voor jonge amateurmusici en beginnende muziekprofessionals waarmee zij ervaring kunnen opdoen met het inspirerende samenspel in orkestverband", aldus David Bazen van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Yannick Nézet-Séguin, chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: "Optreden op het podium van het geweldige Sydney Opera House, in een orkest met musici van over de hele wereld, terwijl de hele wereld kijkt en luistert - die kans krijg je niet ieder jaar. Het YouTube Symphony Orchestra is een schitterend bewijs dat muziek mensen samenbrengt en grenzen wegneemt. Letterlijk iedereen die een instrument bespeelt kan meedoen. Grijp die kans!"

Dirigent en artistiek adviseur Michael Tilson Thomas: "We willen kijken hoe we de 1.200 jaar lange traditie van klassieke muziek binnen de wereld van moderne technologie kunnen introduceren en nagaan wat dit zal betekenen voor de functie en traditie van klassieke muziek. Het YouTube Symfonie Orkest in Carnegie Hall vormde de eerste stap in dit proces. Het YouTube Symfonie Orkest 2011 in het Sydney Opera House is de volgende stap in ons streven om klassieke muziek buiten de oefenruimte en concerthal te brengen en contact te zoeken met een wereldwijd publiek."

"Wij vinden het enorm inspirerend dat het YouTube Symfonie Orkest een vervolg krijgt", aldus Anoek Eckhardt, woordvoerder van YouTube in Nederland. "Dit is een magische manier om met mensen in contact te komen en hen te inspireren. Afgelopen jaar hielpen wij om de spelregels van een hele branche drastisch te wijzigen, en creëerden we een digitale ontmoetingsplaats voor klassieke muzikanten uit alle delen van de wereld. In 2011 willen we verkennen met welk enthousiasme de online muziekgemeenschap, klassiek en anderszins, op basis van dit project samenwerkt om iets werkelijk unieks te creëren."

Over YouTube
YouTube(TM) is ´s werelds meest populaire online videogemeenschap. De website biedt miljoenen mensen de gelegenheid om oorspronkelijke video´s te ontdekken, af te spelen en te delen. YouTube(TM) biedt gebruikers een platform om in contact te komen met mensen overal ter wereld en hen te informeren en inspireren. Daarnaast vormt de website een distributieplatform voor makers van oorspronkelijke content en grote en kleine adverteerders. Het in San Bruno, Californië gevestigde YouTube(TM), LLC is een dochteronderneming van Google Inc.

Over het Sydney Opera House
Door een van de prachtigste gebouwen van de twintigste eeuw te ontwerpen veranderde Jørn Utzon voor altijd het creatieve en culturele aanzicht van Australië. Het Sydney Opera House streeft ernaar om het creatieve genie van Utzon voort te laten leven door de meest gewaardeerde, fantasierijke en pakkende ervaringen op het gebied van uitvoerende kunst van Australië en de rest van de wereld te creëren, produceren en presenteren - zowel binnen het operagebouw als op externe locaties en op internet. Als het creatieve en culturele paradepaardje van Australië is het operagebouw van Sydney de plaats bij uitstek waar je verbeelding optimaal tot zijn recht komt.

Nederlandse partners
· De AVRO
· Het Koninklijk Concertgebouworkest
· Het Concertgebouw
· Het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Meewerkende Nederlandse conservatoria
· Het ArtEZ Conservatorium Arnhem
· Conservatorium Maastricht
· Het Conservatorium van Amsterdam
· Het Koninklijk Conservatorium Den Haag
· Codarts, Hogeschool voor de Kunsten