Ingezonden persbericht


Persbericht

Steeds meer Nederlanders verdragen geen brood en gebak

Soezie lanceert volledig glutenvrije brood- en gebakmixen

Antwerpen, 13 oktober - Minstens 1 op 200 Nederlanders leidt aan de auto-immuunziekte coeliakie of glutenintolerantie. Hierdoor verdragen zij geen gluten, een plantaardig eiwit aanwezig in tarwe, rogge, gerst en haver. Traditioneel brood en gebak zijn dus taboe. Voor coeliakiepatiënten is het niet eenvoudig hiervoor een oplossing te vinden. Daarom lanceert Soezie een nieuw aanbod aan volledige glutenvrije brood- en gebakmixen die beantwoorden aan de strenge Europese normen en een nieuwe website www.dibro.be.

Volgens de bevindingen van de vereniging van coeliakiepatiënten heeft minstens 1 op 200 Nederlanders coeliakie (spreek uit soeliakie) en blijft het aantal groeien. Het totaal aantal mensen in ons land met coeliakie wordt geraamd op 50 à 100.000, waaronder een groot aantal bij wie de diagnose nog niet gesteld werd. Wie aan deze auto-immuunziekte lijdt, moet permanent gluten uit zijn voeding bannen. Het eten van gluten beschadigt bij coeliakiepatiënten het dunnedarmslijmvlies met een slechte opname van voedingsstoffen, diarree, constipatie, groeiachterstand, bloedarmoede, vermoeidheid en verhoogt het risico op darmkanker, osteoporose, onvruchtbaarheid of miskraam.

Voor heel wat patiënten is het vinden van glutenvrije producten, in het bijzonder het dagelijks brood, een moeilijke opgave. Tarwe, rogge, gerst en haver zijn overigens aanwezig in heel wat voedingsproducten naast brood en gebak zoals pasta, paneermeel tot zelfs bouillonblokjes.

"Uit onze contacten met de Coeliakievereniging en patiënten stelden we vast dat er een grote behoefte is aan een breed aanbod van glutenvrije basisvoedingsproducten. Zeker wat meelproducten betreft voor brood en hartig of zoet gebak. Glutenvrij brood en gebak zijn immers bijzonder moeilijk te vinden bij de bakker of grootwarenhuizen. Soezie heeft van oudsher een beperkt aanbod in geheel of gedeeltelijk glutenvrije brood- en deegmixen en besliste deze te innoveren, kwalitatief te verbeteren en uit te breiden. Vanaf vandaag ligt het nieuwe assortiment in de Soezie-verkooppunten overal in Nederland," aldus Koen Torfs, directeur Soezie Nederland.

Soezie innoveert glutenvrije meelproducten.

Met het nieuwe assortiment glutenvrije brood- en gebakmixen, met de merknaam Dibro, anticipeert Soezie vroegtijdig op de strengere EU-normen voor glutenvrije meelproducten die vanaf 2012 in ons land zullen gelden.

Daarom innoveert Soezie zijn witte glutenvrije brood- en gebakmix No-Risk Wit (2,5 kg) die voortaan gemaakt wordt op basis van volledig glutenvrije grondstoffen zoals maïs- en tapiocazetmeel. Omdat heel wat mensen met glutenintolerantie ook andere voedingsstoffen niet verdragen, zijn de nieuwe mixen vrij van lactose, melkeiwitten en eiproducten.

Naast de witte Dibro-broodmix lanceert Soezie ook een volledig nieuwe bruine mix No-Risk Meergranen (0,5 kg) op basis van maïs- en tapiocazetmeel, teffmeel, zonnebloempitten, lijnzaad en maïsgries met dezelfde toepassingsmogelijkheden als de witte broodmix.

De glutenvrije Dibro-producten van Soezie voor wit en bruin brood zijn bovendien zeer geschikt als basis voor rozijnenbrood, koekenbrood, hartige broden, meergranenbroden en voor gebak zoals pannenkoeken, cake en soezen. De mixen kunnen zowel voor de broodmachine als voor het handmatig maken van brood en gebak gebruikt worden.

Tot slot kan de consument voortaan ook de Dibro Coelidiet witte broodmix op basis van maïs- en aardappelzetmeel voor glutenvrij brood in de traditionele oven verkrijgen in een verpakking van 2,5 kg.

De glutenvrije meelproducten voor brood en gebak zijn verkrijgbaar in alle Soezie-verkooppunten.

Nieuwe recepten en website

Dankzij de verbetering van de witte mix en de lancering van de volledig nieuwe bruine mix voor brood en gebak kunnen patiënten met glutenintolerantie voortaan heel wat meer soorten brood en gebak maken. Daarom lanceert Soezie een hele reeks nieuwe recepten op zijn website www.dibro.be. Op deze site vinden coeliakiepatiënten bovendien heel wat interessante informatie en links.

"Brood en gebak maken vast deel uit van onze eetgewoonte en vormen de basis van elke evenwichtige voeding. Daarom vinden wij het als toonaangevende producent van bakmeel en deegmixen belangrijk dat ook mensen met glutenintolerantie op een toegankelijke manier brood en gebak kunnen integreren in hun dagelijkse voeding. Daar het aantal patiënten blijft stijgen zal ook dit marktsegment aan belang winnen en zullen wellicht heel wat andere voedingsproducenten in onze voetsporen treden," besluit Koen Torfs.

Beeldmateriaal: op de website www.s-vb.be onder de rubriek 'mediamanager' - SOEZIE-DIBRO vindt u beeldmateriaal in hoge resolutie.

Nuttige informatie:
www.dibro.be www.glutenvrij.nl

Contacteer voor meer informatie: