Woonbond


13-10-2010

Sloop van Couperusbuurt in Amsterdam Nieuw-West voorlopig van de baan

Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (Wonen & Stedelijke Vernieuwing) van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West heeft gisteravond tijdens een raadsvergadering laten weten dat sloop van de 670 sociale huurwoningen in de Louis Couperusbuurt voorlopig van de baan is en heroverwogen zal worden.

De stadsdeelwethouder sprak over een periode van 5 à 10 jaar. Mocht sloop van de Couperusbuurt in een toekomstig uitwerkingsplan van het Vernieuwingsplan Slotermeer weer aan de orde zijn, dan wordt sloop heroverwogen. Hij deed de uitspraken in antwoord op vragen van SP-raadslid Chris Schaeffer. De Wilt zegde ook toe met de corporaties in Nieuw-West in gesprek te gaan over (achterstallig) onderhoud van de complexen die vanwege de crisis en de door de Centrale Stad afgekondigde algehele bouwstop voorlopig niet gesloopt zullen worden. Michel Slaager, woordvoerder van Stadgenoot, laat weten dat de woningbouwvereniging inmiddels al bezig is met investeringsplannen voor het onderhoud in de Couperusbuurt en al haar andere complexen in de stad.

Rapport zonder conclusie

De Louis Couperusbuurt kwam onlangs in opspraak naar aanleiding van inspraak door de Bewonerscommissie Couperusbuurt. Voorzitter Andries van Vonno uitte het ongenoegen dat de stadsdeelraad een beslissing heeft genomen over sloop van de Couperusbuurt op basis van onvolledige informatie. Van een rapport over de Couperusbuurt uit maart 2007 in opdracht van Algemene Woningbouw Vereniging, een van de voorlopers van fusiecorporatie Stadgenoot, dat ging over de vraag wat levert het op om te ontduplexen, ontbrak de conclusie. In de inhoudsopgave van het betreffende rapport stond dat er een conclusie was, maar die zat niet bij het rapport.

Een klacht hierover bij de Ombudsman, die de bewonerscommissie doorverwees naar het kantongerecht, trok de bewonerscommissie in na een gesprek met Stadgenoot die de conclusie op 9 september alsnog doorstuurde. Ook de stadsdeelraad heeft de conclusie van het rapport niet gezien voor het in december 2009 een beslissing nam over sloop van de Couperusbuurt. In de conclusie staat dat door de (duplex)woningen aan te pakken, kunnen zij zeker weer aantrekkelijk voor de huidige woningmarkt gemaakt worden. Het architectenbureau wijst er op dat een interessante doelgroep zou startende woningzoekers en deels ouderen kunnen zijn.

Voor de bewonerscommissie was de conclusie aanleiding om op 28 september j.l. in een inspraakronde bij de stadsdeelraad te eisen dat er opnieuw naar de besluitvorming zou worden gekeken en dat de Vernieuwingsplannen, die nu bij de Centrale Stad liggen, teruggenomen worden. Met de inspraak wilde de bewonerscommissie onbehoorlijk bestuur ter discussie stellen, omdat er beslissingen zijn genomen zonder kennis te hebben van alle feiten. Maar in de deelraad is er niemand die daar verder zijn vingers aan wil branden, zegt Van Vonno. Stadgenoot geeft aan juist transparant te zijn geweest en het heel vervelend te vinden dat nu de indruk wordt gewekt dat zij de deelraad misleid zouden hebben. Slaager doelt op de berichtgeving van AT5. Hoe de pers reageert op onze inspraak, kan ik ook niet overzien, zegt Van Vonno. Stadsdeelwethouder De Wilt gaat Stadgenoot er wel op aanspreken dat het niet netjes is dat zij geen volledige informatie hebben aangeleverd, zei hij gisteren.