Syntens

Nog steeds te weinig MKB-ondernemers zijn zich bewust van de meerwaarde van design. Om de samenwerking tussen ondernemers en designers te stimuleren, organiseert Syntens in het kader van het project MKB Design.Brabant de Design Pressure Cookers(TM) Vrij, Gezond en Groen. Gedurende één dag worden MKB-ondernemers aan een ontwerper gekoppeld om zo te ervaren wat design voor hen kan betekenen.

MKB Design.Brabant is een gezamenlijk project van de provincie Noord-Brabant, Syntens, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, de Brabantse Kamers van Koophandel en Design Connection Brainport. Doel is om binnen het bedrijfsleven en met name het MKB meer bewustzijn te creëren rondom de kansen die het samenwerken met ontwerpers biedt. Uit Europees onderzoek (Design as a driver of user-centred innovation, Europese Commissie, Brussel , 7 april 2009) is gebleken dat bedrijven die investeren in design winstgevender en innovatiever zijn. Bovendien groeien deze bedrijven sneller dan bedrijven die dat niet doen. Echter, MKB-ondernemers zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheden en/of weten niet waar ze professionele ondersteuning kunnen krijgen. Syntens ontwikkelde daarom enkele jaren geleden de Design Pressure Cooker(TM) (DPC) die hier verandering in brengt.

Design Pressure Cooker(TM)
In een Design Pressure Cooker(TM) gaan teams bestaande uit een ondernemer en een designer één dag samen aan de slag waaruit een concreet ontwerpresultaat moet komen. Voorafgaand aan een Design Pressure Cooker(TM) wordt een ondernemer door een adviseur van Syntens voorgesteld aan een ontwerper. Als beiden daadwerkelijk samen willen werken, nemen zij vervolgens deel aan de Design Pressure Cooker(TM). Aan het eind van deze dag liggen er prototypen, schetsen of tekeningen waar de ondernemer vervolgens verder mee kan werken. Dankzij deze methode kunnen ondernemers laagdrempelig en concreet ervaring opdoen met het gebruik van design.
Binnen het project MKB Design.Brabant richten de Design Pressure Cookers(TM) zich op de themaâs Vrij, Gezond en Groen. Vrij richt zich op ondernemers actief in de vrijetijdsbranche, Gezond op ondernemers uit de voedsel- en gezondheidsindustrie. Groen omvat het verduurzamen van diensten, producten en productimagoâs.

Succesvol
Het effect van de Design Pressure Cooker(TM) is onlangs onderzocht door de Technische Universiteit Eindhoven (Collaboration between SMEâs and external designers in product innovation, Rutger Stultiens, Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven, april 2009). De resultaten zijn zeer positief: 88% van de deelnemers geeft na afloop een positief oordeel over het gebruik van design. Ook blijkt uit dit onderzoek dat deze methode ondernemers in staat stelt om al na één dag beslissingen te nemen over de voortgang van een project, omdat aan het eind van de dag concrete resultaten zichtbaar zijn.
Een aantal van de in een Design Pressure Cooker(TM) ontwikkelde prototypen is inmiddels op de markt gebracht. Zo ontwikkelde banketbakkerij Vermeulen & Den Otter bonbons op basis van kamelenmelk en heeft GPG Stirrups stijgbeugels met schokdempers geïntroduceerd. Richard Cornet, directeur van GPG Stirrups over zijn ervaring met de DPC: âVóór de DPC wilde ik eigenlijk geen externe partij bij mijn product betrekken. Omdat de kosten van een DPC niet hoog zijn wilde ik, ondanks mijn eerdere bedenkingen, wel eens kijken wat een professioneel designbureau mij kon bieden. De resultaten zijn geweldig!â.

Data en locaties
De Design Pressure Cookers binnen MKB Design.Brabant vinden plaats op de volgende data en locaties:
Design Pressure Cooker Vrij: 13 oktober 2010 te Breda Design Pressure Cooker Gezond: 21 oktober 2010 te Helmond Design Pressure Cooker Groen: 23 november 2010 te Bergeijk Zie voor meer informatie www.designpressurecooker.nl en www.mkbdesignbrabant.nlÂ


---
Â