Nog steeds te weinig MKB-ondernemers zijn zich bewust van de meerwaarde van
design. Om de samenwerking tussen ondernemers en designers te stimuleren,
organiseert Syntens in het kader van het project MKB Design.Brabant de Design
Pressure Cookers(TM) Vrij, Gezond en Groen. Gedurende één dag worden
MKB-ondernemers aan een ontwerper gekoppeld om zo te ervaren wat design voor
hen kan betekenen.
MKB Design.Brabant is een gezamenlijk project van de provincie
Noord-Brabant, Syntens, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, de
Brabantse Kamers van Koophandel en Design Connection Brainport. Doel is
om binnen het bedrijfsleven en met name het MKB meer bewustzijn te
creëren rondom de kansen die het samenwerken met ontwerpers biedt. Uit
Europees onderzoek (Design as a driver of user-centred innovation,
Europese Commissie, Brussel , 7 april 2009) is gebleken dat bedrijven
die investeren in design winstgevender en innovatiever zijn. Bovendien
groeien deze bedrijven sneller dan bedrijven die dat niet doen. Echter,
MKB-ondernemers zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheden en/of
weten niet waar ze professionele ondersteuning kunnen krijgen. Syntens
ontwikkelde daarom enkele jaren geleden de Design Pressure Cooker(TM)
(DPC) die hier verandering in brengt.
Design Pressure Cooker(TM)
In een Design Pressure Cooker(TM) gaan teams bestaande uit een ondernemer
en een designer één dag samen aan de slag waaruit een concreet
ontwerpresultaat moet komen. Voorafgaand aan een Design Pressure
Cooker(TM) wordt een ondernemer door een adviseur van Syntens voorgesteld
aan een ontwerper. Als beiden daadwerkelijk samen willen werken, nemen
zij vervolgens deel aan de Design Pressure Cooker(TM). Aan het eind van
deze dag liggen er prototypen, schetsen of tekeningen waar de
ondernemer vervolgens verder mee kan werken. Dankzij deze methode
kunnen ondernemers laagdrempelig en concreet ervaring opdoen met het
gebruik van design.
Binnen het project MKB Design.Brabant richten de Design Pressure
Cookers(TM) zich op de themaâs Vrij, Gezond en Groen. Vrij richt zich op
ondernemers actief in de vrijetijdsbranche, Gezond op ondernemers uit
de voedsel- en gezondheidsindustrie. Groen omvat het verduurzamen van
diensten, producten en productimagoâs.
Succesvol
Het effect van de Design Pressure Cooker(TM) is onlangs onderzocht door
de Technische Universiteit Eindhoven (Collaboration between SMEâs and
external designers in product innovation, Rutger Stultiens, Technische
Universiteit Eindhoven, Eindhoven, april 2009). De resultaten zijn zeer
positief: 88% van de deelnemers geeft na afloop een positief oordeel
over het gebruik van design. Ook blijkt uit dit onderzoek dat deze
methode ondernemers in staat stelt om al na één dag beslissingen te
nemen over de voortgang van een project, omdat aan het eind van de dag
concrete resultaten zichtbaar zijn.
Een aantal van de in een Design Pressure Cooker(TM) ontwikkelde
prototypen is inmiddels op de markt gebracht. Zo ontwikkelde
banketbakkerij Vermeulen & Den Otter bonbons op basis van kamelenmelk
en heeft GPG Stirrups stijgbeugels met schokdempers geïntroduceerd.
Richard Cornet, directeur van GPG Stirrups over zijn ervaring met de
DPC: âVóór de DPC wilde ik eigenlijk geen externe partij bij mijn
product betrekken. Omdat de kosten van een DPC niet hoog zijn wilde ik,
ondanks mijn eerdere bedenkingen, wel eens kijken wat een professioneel
designbureau mij kon bieden. De resultaten zijn geweldig!â.
Data en locaties
De Design Pressure Cookers binnen MKB Design.Brabant vinden plaats op
de volgende data en locaties:
Design Pressure Cooker Vrij: 13 oktober 2010 te Breda
Design Pressure Cooker Gezond: 21 oktober 2010 te Helmond
Design Pressure Cooker Groen: 23 november 2010 te Bergeijk
Zie voor meer informatie www.designpressurecooker.nl en
www.mkbdesignbrabant.nlÂ
---
Â
Syntens