Onderzoek naar stress-typen


ZOETERMEER, 20101013 -- Het prototype van degene die burnout raakt is de toegewijde medewerker die meer doet dan hij kan, te loyaal is en plichtsgetrouw. Toewijding slaat om in uitputting.

Gedurende de meer dan tien jaar dat Carien Karsten mensen met stress en burnout behandelt, merkt ze dat het niet om een type gaat, maar dat mensen sterk verschillen in hun stressreactie. De een versnelt, waar de ander vertraagt. Carien Karsten wil graag op grotere schaal onderzoek doen naar de verschillen tussen stresstypen. Inzicht daarin maakt het volgens haar mogelijk de behandeling beter af te stemmen op wat een individu nodig heeft. Dat komt het herstel ten goede.

Onderzoeksvraag
Sommige mensen raken door kleine dingen uit balans, anderen negeren ieder waarschuwingssignaal van stress. Kortgeleden is het boek Chill! verschenen waarin twee Amerikaanse gynaecologen, McClelland en Hamilton, vier stresstypen onderscheiden. In mijn praktijk onderzoek ik of hun onderscheid zinvol is met het oog op een gedifferentieerde behandeling van stress. Zo zal de een wel baat hebben bij inspanning, terwijl bij de ander inspanning leidt tot een toename aan stressklachten. Door onderstaande vier vragenlijsten aan te vinken krijgt u inzicht in uw karakteristieke manier van reageren op stress en helpt u het onderzoek hiernaar verder.

Te onderscheiden stress-typen zijn:
* Type 1, het Turbotype, is een toppresteerder en versnelt bij stress. Het turbotype maakt vanuit zichzelf veel stresshormonen aan, is een actief, soms ADHD-achtig type.
* Type 2, het Crashtype, heeft een hoge output in het werk, is een echte multitasker. Het risico op burnout is bij dit type het grootst.
* Type 3, het Hooggevoelige type, presteert niet zoals hij of zij dat zou willen in het werk. Dit type loopt enigszins risico op burnout, maar de kans is dat het afknapt voordat het te zo ver is.
* Type 4, het Boreouttype, voelt zich onderpresteren. Er komt weinig uit zijn of haar handen en de bevestiging van collega's of leidinggevende is minimaal. Dit kan tot net zulke stressklachten leiden als overbelasting.

De e-vragenlijst is geplaatst op de website Burnin(http://www.burnin.nl/?id=tes_str_stp) en kan online worden ingevuld.

De resultaten van het onderzoek verschijnen in januari 2011 op de website www.carienkarsten.nl en op www.burnin.nl.





Ingezonden persbericht