Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger vraagt aandacht voedselprobleem


Dirk Janssen (20) is kandidaat VN Jongerenvertegenwoordiger en vraagt op Wereldvoedseldag aandacht voor het wereldvoeselprobleem

WAGENINGEN, 20101013 -- Aankomende zaterdag is het Wereldvoedseldag, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het wereldvoedselprobleem. Dit jaar steeg het aantal mensen dat wereldwijd chronisch ondervoed is naar meer dan 1 miljard, waaronder 200 miljoen kinderen. Dirk Janssen is finalist in de landelijke verkiezing om Nederlands jongerenvertegenwoordiger naar de VN te worden en hij vindt dat Nederland meer aandacht moet geven en actie moet ondernemen om het wereldvoedselprobleem en het tekort aan schoon drinkwater aan te pakken.

Dirk: `Jongeren hebben de zekerheid nodig dat ze te drinken en te eten hebben om de kansen op hun scholen en in hun leefomgeving te kunnen pakken!'
Janssen is doorgedrongen tot de laatste 3 kandidaten van de landelijke verkiezing om Nederlands jongerenvertegenwoordiger naar de VN te worden en is de enige kandidaat die aandacht vraagt voor het wereldvoedsel- en watervraagstuk. De jongerenvertegenwoordiger is officieel lid van de Nederlandse delegatie naar de VN en zal een speech in de Algemene Vergadering van de VN mogen geven. Twee weken geleden won Janssen de halve finale door duizenden mensen te overtuigen via sms en email op hem te stemmen.

Dat deed hij samen met zijn campagneteam, onder meer door duizenden blauwe vorken op posters, stickers en met stoepkrijt te verspreiden in de stad waar hij opgroeide, Wageningen en zijn studentenstad Maastricht, zonder te vertellen waar deze actie om ging. Ook op Facebook, Hyves en Twitter veranderden meer dan 300 mensen hun status en profielfoto in een Vork. De nieuwsgierigheid die ontstond werd gebruikt om in de halve finale de vork te koppelen aan de campagnewebsite www.gajijvoor.nl. Op deze site vraagt Dirk Janssen aandacht voor het belang van zekerheid in water, voedsel en onderwijs en legt hij uit dat Nederland haar expertise op deze gebieden veel beter kan benutten.

Op vrijdag 15 oktober prikt Janssen ook een blauw vorkje met de burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund, in Hotel de Wereld, de plaats waar de vrede in 1945 werd getekend. Op deze ludieke manier - de vork staat symbool voor één van Dirks speerpunten en kwam terug in vele (ludieke) acties van zijn campagne - wil hij aandacht vragen voor het belang van internationale samenwerking voor het verbeteren van de leefomstandigheden voor jongeren in ontwikkelingslanden. Zelf zag Janssen in een VN vluchtelingenkamp en op universiteit in Ghana en Rwanda hoe jongeren direct worden geraakt als deze minimale leefomstandigheden afwezig zijn.

Dirk naar de VN