Ingezonden persbericht


Impakt 2010: Matrix City
Het dilemma van de stad

Impakt Festival 2010: Matrix City - 13 t/m 17 oktober - diverse locaties te Utrecht

Wie kan zich vandaag nog voorstellen dat de bouw van Hoog Catharijne, het nu vrijwel unaniem verfoeide winkelcentrum naast station Utrecht Centraal, met een enerverend idealisme gepaard ging?

In Impakt 2010 Matrix City wordt gekeken naar de toekomst van de stad. Naar de beloftes en dromen waar het begrip 'verstedelijking' bijvoorbeeld in de jaren 1960 en 1970 synoniem mee was, maar ook in Dubai in de jaren 2000. En naar de vraag hoe die belofte zich verhoudt tot het twijfelachtigere beeld van de stad als een allesverslindende verstedelijkingsmachine waaraan niet te ontsnappen valt. Met films, video- en mediakunst, performances, presentaties, discussies en muziekavonden, 5 dagen lang op verschillende locaties in Utrecht.

In radicale wereldbeelden zoals die voorspeld werden in de jaren 1960 en 1970, werd ons voor de eerste keer een allesomvattende, moderne stedelijke matrix voorgespiegeld. In deze decennia vielen industrialisatie, ruimtevaart, informatietechnologie en de opkomst van digitale media samen met het idee dat een fundamentele en bevrijdende makeover van onze leefomgeving binnen handbereik was.

Nu, een halve eeuw later, verbreken nieuwe stedelingen de banden met hun plattelandsachtergrond en worden ze zo volkomen afhankelijk van derden voor hun basisvoorzieningen. Zij die al deel uitmaken van het stedelijke systeem hebben nauwelijks nog de kans zich eraan ontworstelen. Tegelijkertijd lijkt deze uitdijende verstedelijking, zolang de huidige bevolkingsgroei blijft zoals hij is, de enige beschikbare optie. Ontstedelijking zou immers de natuurlijke hulpbronnen op een ongekende manier uitputten. Of is de belofte van een betere wereld te vinden in alternatieve, virtuele omgevingen?

Impakt probeert deze vragen te beantwoorden met een breed programma, verspreid over 5 dagen op verschillende locaties in Utrecht. Met de tentoonstelling 'Opportunities of Entanglement' in leegstaande winkelpanden in Hoog Catharijne en filmvertoningen en performances op de Neude begeeft Impakt zich rechtstreeks in het hart van de stad. Alle gezichten van het hedendaagse stedelijke landschap komen aan bod: van de ineenstorting van de onroerendgoedmarkt, de kapitalisatie van de natuur en voorbeelden van utopische samenlevingen waar geld geen rol meer speelt, tot de luxe privégetto's van de economische elite.

Het programma van Impakt 2010 Matrix City bevat werken van onder meer:

Bik Van der Pol - Butler Brothers - Cliff Evans - D-Fuse - Damon Rich - Emily Richardson - Francesco Jodice - Kyong Park - moddr_/WORM (Danja Vasiliev, Gordan Savicic, Walter Langelaar) - Molleindustria - Persuasive Games - Peter T. Lang - Rob Carter - SMAQ - Studio Smack - Superstudio - Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen - Vladimir Todorovic & Justin Tan - Unisol

In het muziekprogramma wordt geluid in haar meest vervuilende, strijdlustige en virale vorm hoorbaar gemaakt door middel van audio-installaties en audiowalks door de krochten van Hoog Catherijne. Met de koptelefoons van geluidskunstenaar Christina Kubisch worden elektromagnetische stromen omgezet in geluid. De stad wordt ontvlucht in kosmische concerten van Toro Y Moi en Oneohtrix Point Never en lokaal wordt ingezoomd op de van origine Scandinavische Skweee-scene - een hybride van dubstep, 1990s R&B en synthfunk. Het volledige muziekprogramma:

Oneohtrix Point Never - Toro Y Moi - Christina Kubisch - Sarah van Sonsbeeck - Coco Bryce - Niño - BMMB (Randy Barracuda, Mesak & Michael Black Electro)

STEALTH.unlimited en Kristian Lukic
Sinds 2009 werkt Impakt ieder jaar met een nieuw concept waarvoor een speciale samenwerking met één of meerdere curatoren opgezet wordt. Voor het Impakt Festival 2010 en het thema Matrix City hebben we gekozen voor STEALTH.unlimited (Ana Dzokic en Marc Neelen, Rotterdam/Belgrado) en Kristian Lukic (Novi Sad).

STEALTH.unlimited waren de co-curatoren van het Nederlands Paviljoen op de Architectuur Biënnale van Venetië in 2008 en hebben in 2009 met hun bijdrage aan de Tirana International Contemporary Art Biënnale de snelle transformatie van Tirana (Albanië) door zowel informele uitbreidingen als internationale sterarchitecten onder het voetlicht gebracht. Kristian Lukic is curator digitale kunst en cultuur in het Museum of Contemporary Art Vojvodina in Novi Sad, Servië




Ingezonden persbericht