Officiële opening Kiekebossen in Evergem

06/10/2010 15:00

Natuurpunt

De Kiekebossen zijn geen bossen zoals de naam doet vermoeden, maar deze hooilanden behoren wel tot de waardevolle Kalevallei. Natuurpunt kocht de voorbije jaren enkele percelen die binnenkort verder worden ontwikkeld tot een toegankelijk natuurgebied. Het gebied wordt op woensdag 13 oktober officieel ingehuldigd door Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur.

Tussen Gent en Evergem

Langs de Oude Kale liggen natte, bloemrijke hooilanden met een hoge biologische waarde. Deze natte weiden hebben aan de randen een beplanting met knotwilg. De Oude Kale en talrijke kleine sloten kronkelen door dit gebied, gelegen tussen de Gentse haven en Evergem.

De graslanden hadden eeuwenlang een agrarische functie: het produceren van hooi als wintervoer voor koeien en paarden. Door veranderingen in de landbouw vanaf de Tweede Wereldoorlog zijn deze bloemrijke hooilanden landbouwkundig buiten spel gezet. De slappe veenbodem is voor de moderne boer met zijn zware machines immers een serieuze hindernis.

De unieke bodemgesteldheid en geschiedenis van het gebied zorgen voor typische plant- en diersoorten. De dotterbloem is één van de meest typerende planten voor de natte weilanden in de Kiekebossen.

Prioritair gebied voor de gemeente

Ook de gemeente Evergem ziet het ecologisch en landschappelijk belang van de Kiekebossen in. Het gebied wordt daarom beschouwd als prioritair in het kader van het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan (GNOP). Palend aan het centrum van Evergem biedt het op termijn heel wat recreatieve mogelijkheden. Het vormt een buffer tussen het woongebied van Evergem en de industrie van de Gentse haven.

Minister Schauvliege schept poel schoon

In 2007 kocht Natuurpunt de eerste percelen van de Kiekebossen aan. In maart 2010 werd dankzij de firma CEI - De Meyer nv nog eens 3 hectare bos verworven aan de overkant van R4. Ook netbeheerder Elia stapte mee in dit project en gaf haar gronden gratis in beheer aan Natuurpunt. Na 4 jaar intensief werk van het beheerteam Kiekebossen werd intussen meer dan 5 hectare in beheer genomen.

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, zelf afkomstig uit Evergem, zal tijdens de feestelijke opening van het gebied persoonlijk op de kraan plaatsnemen om een poel te herstellen. Deze poel wordt door Natuurpunt gehuurd van de gemeente Evergem. De opening wordt meteen het startschot om het gebied verder te ontwikkelen tot een toegankelijk natuurgebied waarvan iedereen kan genieten.

Toegankelijk maken

Natuurpunt zet haar schouders onder het behoud en - waar nodig - herstel van het gebied. De vereniging werkt momenteel samen met de gemeente Evergem en de Vlaamse overheid aan een beheerplan voor de Kiekebossen. Een voormalige poel wordt hersteld en andere maatregelen moeten leiden tot het herstel van de plantenrijkdom. Terwijl het gebied nu nog moeilijk bereikbaar is, moet het beheerplan zorgen voor een toegankelijk natuurgebied waarin iedere bezoeker kan genieten van het natuurlijk schoon.

Geïnteresseerden zijn welkom op de opening van het gebied op woensdag 13 oktober (10-12 uur); inschrijven bij Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem: piet_loeckx@hotmail.com, 0498 77 10 52. Ingang van het gebied: via Kalestraat 41, 9940 Evergem (volg de bewegwijzering ter plaatse). Meer info: www.NPMeetjesland.be

Programma:

10u00 - Ontvangst en inleiding

Rik Van Herck en Piet Loeckx, conservators Kiekebossen

10u05 - Welkomstwoord

Willy Ibens, algemeen directeur Natuurpunt

10u15 - Gemeente Evergem en de Kiekebossen

Erik De Wispelaere, burgemeester Evergem

10u25 - Het ecologisch belang van de Kiekebossen

Wim Slabbaert, Reservatenwerkgroep Natuurpunt en Partners Meetjesland

10u35 - Officiële opening van de Kiekebossen

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur

(de minister zal de kraan bedienen als symbolische start van de ruiming van de poel en samen met de burgemeester het lint doorknippen)

10u50 - Wandeling in het gebied (voorzie laarzen als je mee wandelt)

o.l.v. natuurgidsen en de conservators

11u45 - Afsluitende receptie, met dank aan Wereldwinkel Evergem

________________________________________

Natuurpunt vzw is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers en meer dan 300 professionele medewerkers werken voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Om dit doel te bereiken beschermt de vereniging de resterende natuur in Vlaanderen door het aankopen en beheren van gebieden, het bestuderen en monitoren van soorten en biotopen, door educatie van het brede en meer gespecialiseerde publiek en door het lobbyen bij beleidsmakers.

Natuurpunt beheert een 500-tal natuurgebieden, samen goed voor 17.631 ha (situatie op 31.12.2009). Op 31 december 2009 telde het ledenbestand van Natuurpunt 87.000 families.

Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw is een erkende regionale natuur- en milieuvereniging, werkzaam in de 14 gemeenten van het Meetjesland. 8 Meetjeslandse afdelingen van Natuurpunt en 12 andere lokale verenigingen zijn aangesloten bij NPM. Ze helpen mee de natuur in onze streek te behouden en beschermen. Dat gebeurt ondermeer via wandelingen, fietstochten, beheerwerken en projecten met gemeenten.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel