Ingezonden persbericht


Persbericht

6 oktober 2010

Laatste activiteiten Noord-Holland Biënnale 2010

De Noord-Holland Biënnale (NHBNL.10) heeft nog tien dagen te gaan en biedt in die tijd uiteenlopende activiteiten. Chris Keulemans, directeur van Centrum het Tolhuis over NHBNL.10: 'Er is op dit moment in Amsterdam en omstreken geen betere beeldende kunstmanifestatie dan de Noord-Holland Biënnale.' Alle activiteiten en lezingen zijn GRATIS. Hieronder een overzicht.

13 oktober - Kunstenaarsgesprek met Marjolijn Dijkman in Hoorn Op 13 oktober vindt in De Boterhal een kunstenaarsgesprek met Marjolijn Dijkman plaats onder leiding van Jeroen Boomgaard. Boomgaard is lector Kunst en Publieke Ruimte aan de Gerrit Rietveld Academie en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Dijkman is t/m 17 oktober te zien met een reddingsvlot dat ronddrijft op het IJsselmeer, waarin men minimaal een uur lang kan verblijven. Een kapitein brengt de toekomstige schipbreukelingen heen en terug met een reddingsboot. Reddeloos zijn de tijdelijke 'survivors' echter niet: een reddingspakket compleet met reddingsvesten biedt een basis om te overleven. Het vlot vaart t/m 17 oktober iedere vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur. Aanmelden kan via lindameulenhoff@hotmail.com of ter plekke bij de balie van het Westfries Museum, Roode Steen 2 in Hoorn. Kijk voor meer informatie op www.nhbnl.nl/tentoonstellingen.

16 oktober - Discussie gebiedsontwikkeling in Nieuw Den Helder De afgelopen periode is aan de Eendrachtstraat in Den Helder een openbaar bouwterrein opgetrokken door kunstenaars Onno Dirker en Peter Zuiderwijk. Hun bedoeling met dit werk is om een beweging in gang te zetten waarbij gebiedsontwikkeling wordt gestuurd vanuit de behoeften van bewoners en gebruikers. Met het openbaar bouwterrein is hiermee een begin gemaakt. De vraag is of een methode van kleinschalige ingrepen door betrokkenen de moeite waard wordt gevonden. Hoe pak je dit aan? Dirker en Zuiderwijk bespreken een aantal voorstellen met de buurt en onderzoeken tegelijkertijd of er draagvlak bestaat om dit verder te ontwikkelen. Komt allen naar het bouwoverleg op zaterdag 16 oktober om 14.00 uur op het terrein aan de Eendrachtstraat (neem je eigen stoel mee). Voor het actueel programma: www.opnieuwdenhelder.blogspot.com.

15 en 16 oktober - YMUB festival in IJmuiden
In het YMUB - festival wordt de opbrengst getoond van het ontwerpatelier in IJmuiden. Onder bezielende leiding van Joop Stoop zijn er door het RC team, bestaande uit tientallen samenwerkende kunstenaars, allerlei ideeën uitgewerkt. Zo maakten Lotje van Lieshout en Wouter Klein Velderman een 15 meter lange potvis. Gemonteerd op een ambulance reden ze hiermee door IJmuiden. De potvis van Lieshout en Klein Velderman diende als interactief medium om contact te maken. Alle interviews van deze contactmomenten zijn vastgelegd op video. Zij hebben als speciaal onderzoeksteam op motor met zijspan rondgereden voordat ze aan het potvisproject begonnen. De films die hiervan gemaakt zijn, zijn te zien op 15 en 16 oktober in de tentoonstelling bij RC de Ruimte, J.P.Coenstraat 51-55 te IJmuiden. Ook vinden dan lezingen plaats. Om 19.30 uur starten de films op beide dagen en vanaf 18.30 uur is een gratis diner. Zie www.nhbnl.nl/weblog.

17 oktober: Kunstenaarsgesprek Luuk Wilmering in Purmerend Op 17 oktober vindt om 15.00 uur in Museum Waterland in Purmerend een openbaar gesprek plaats tussen kunstenaars Luuk Wilmering en Cees de Boer. De tentoonstelling 'The Morning was full of promise' van Luuk Wilmering is t/m 17 oktober te zien in museum Waterland in het kader van NHBNL.10. In het werk van Luuk Wilmering wordt ingegaan op de actualiteit. Mondiale problematiek als de angst voor de islam, de rol van religie en de macht van de media, komen in zijn werk aan de orde. Luuk Wilmering is een kunstenaar die in de beeldenstorm die ons dagelijks omringt soms het risico neemt om met die veelheid en verwarring mee te gaan en soms zoekt hij als tegenbeweging juist het intieme verhaal op. Het werk van deze kunstenaar bestaat uit installaties van vooral fotobeelden in sterk verschillende gedaantes. Centraal in het werk van Wilmering staan technieken van beeldcombinatie, met name de collage. In het werk Alphabet combineert en groepeert hij volgens woorden als Fire, Distress, Yellow grote aantallen foto's uit een jaargang van NRC-Handelsblad. In het boek A Personal Geographic verandert Wilmering de droombeelden uit het bekende tijdschrift National Geographic van een in essentie perfecte en fotogenieke wereld, in nachtmerrie-achtige collages met de titels van de werken van barmhartigheid. Wilmering maakt een indringende presentatie, waarbij de werken elkaar aanvullen in de formulering van een persoonlijk en humanistisch statement. Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine publicatie van de kunstenaar. Zie www.nhbnl.nl/tentoonstellingen. Openingstijden Museum Waterland: di-vr: 11.00 - 17.00 uur, za-zo: 13.00 - 17.00 uur.

13 en 17 oktober - Kust ontwerpen op het strand: educatietraject NHBNL.10 NHBNL.10 is er ook voor kinderen en jongeren. Op www.egwijkaanzee.nl zijn prijsvragen te vinden, verschillende opdrachten en lesbrieven voor scholen te downloaden. In het kader hiervan wordt op 13 en 17 oktober met kinderen een gezamenlijk kunstwerk op het strand gebouwd. Zie www.egwijkaanzee.nl.

Noot aan de redactie (