Gemeente Oldebroek


Brandweer controleer brandveiligheid van woningen

In de maand oktober is er de Nationale Brandpreventieweek van de brandweer. Tijdens deze week adviseert de brandweer u over de brandveiligheid in uw woning. De brandweer van de gemeente Oldebroek kan een bezoek brengen worden aan uw woning om u een advies op maat te geven over brandveiligheid van uw woning.

Een advies op maat
De controle houdt in dat een medewerker van de brandweer een ronde maakt door het huis. De brandweer zal u attent maken op situaties die brand kunnen veroorzaken of die bij brand gevaar opleveren. Zij zal u tevens adviseren over maatregelen om brand te voorkomen en over voorzieningen om de gevolgen van brand te beperken. De brandweer wil graag verschillende soorten woningen bezoeken: eengezinswoningen, flats en etagewoningen, zowel oude als nieuwe. Bewoners die hun medewerking verlenen aan de controle mogen rekenen op een presentje.

Waarom een brandveiligheidscontrole?
Elk jaar woeden er in Nederland zo'n 8000 branden in woningen. Bij die branden vallen veel slachtoffers: Jaarlijks gemiddeld 50 doden en 800 gewonden. De schade die brand aanricht is enorm. Denk daarbij niet alleen aan de materiële schade (ongeveer ¤ 90 miljoen) maar ook aan het leed dat brandwonden veroorzaakt, het verlies van onvervangbare bezittingen, de ravage die brand aanricht. Het blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van het gevaar van brand. Wie denkt: "Brand overkomt mij niet", zal in het algemeen geen (of onvoldoende) voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om brand te voorkomen. Het doel van de actie van de brandweer is dan ook: het brandveiligheidsbewustzijn van de bewoners te vergroten. Door het controleren van woningen krijgt de brandweer ook een beter inzicht in de brandveiligheid van woningen in het algemeen. Deze informatie is waardevol. De brandweer is daardoor in staat gerichter voorlichting te geven over brandpreventie.

Aandachtspunten
Bij het beoordelen van de brandveiligheid van de woning zal de brandweer op veel zaken letten. Bijvoorbeeld: zijn er één of meer rookmelders aanwezig en zijn ze op de juiste plaats aangebracht. Werken ze ook? Hebben de bewoners een vluchtplan gemaakt? Staan er fietsen of vuilniszakken achter de voordeur waardoor je bij brand niet snel kunt vluchten? Staat de tv ook 's nachts op de stand-by stand? Wordt de schoorsteen regelmatig geveegd? Heeft een verbouwing de woning brandonveiliger gemaakt? Waar worden licht brandbare stoffen bewaard? Zijn muren of plafonds afgewerkt met kunststof materialen die bij brand giftige rook verspreiden, enz. De brandweer in de gemeente Oldebroek organiseert deze actie tijdens de Nationale Brandpreventieweek. Maar ook in de rest van het jaar kunnen bewoners voor advies terecht bij de brandweer. Brandpreventie begint immers elke dag! Wilt u uw huis laten controleren door de vrijwillige brandweer? Meldt u zich dan nu aan via emailadres:brandweer@oldebroek .nl. De eerste tien aanmeldingen ontvangen een rookmelder. De melder wordt ook nog eens bij u thuis geïnstalleerd!

© gemeente Oldebroek - Laatst gewijzigd 13-10-2010