Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 13 oktober 2010

Amersfoort aanvaardt ambassadeurschap Werk en Mantelzorg

De landelijke projectorganisatie Werk&Mantelzorg die werkt in opdracht van het ministerie van VWS heeft de gemeente gevraagd zich als ambassadeur in te zetten om de combinatie van werk en mantelzorg te stimuleren. Het college van B en W heeft besloten dit ambassadeurschap te aanvaarden. In persoon vertegenwoordigt Gert Boeve, wethouder Zorg en Welzijn, Economie en Wonen, dit ambassadeurschap.


1 op de 8 werknemers combineert een baan met langdurige zorg voor een naaste. Uit onderzoek blijkt dat de helft van deze mantelzorgers problemen ervaart met de combinatie van werk en zorgtaken. Door ontgroening en vergrijzing, ouderen en zieken die langer thuis blijven wonen en personeelstekort in de zorg wordt mantelzorg steeds belangrijker, terwijl ook verwacht wordt dat mensen meer en langer werken.

Wethouder Boeve: 'Wij willen dat Amersfoort een stad wordt waar inwoners werk en gezin goed kunnen combineren. Daarbij is het van belang dat er ruimte is voor de zorgtaken die mensen hebben in de brede zin van het woord. Ondersteuning van werkende mantelzorgers is daar een onderdeel van en net zo belangrijk als bijvoorbeeld kinderopvang of sportclubs zonder wachtlijsten. Daarom zet ik mij graag in als ambassadeur voor dit thema!'

Meerdere perspectieven
Als ambassadeur kan de gemeente vanuit meerdere perspectieven een rol spelen. Vanuit het Wmo-beleid faciliteert de gemeente mantelzorgers door onder meer bewustwording te creëren en informatie en ondersteuning te bieden. Vanuit het economisch beleid brengt de gemeente de dialoog in en tussen bedrijven op gang om hen te stimuleren mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te ontwikkelen en kennis en ervaringen uit te wisselen. Zelf biedt de gemeente de mantelzorgende medewerkers oplossingen op maat. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre aanvullende maatregelen kunnen bijdragen aan een nog mantelzorgvriendelijker personeelsbeleid.

Expertmeeting
In samenwerking met Werk&Mantelzorg organiseert de gemeente op 26 oktober een landelijke Expertmeeting voor gemeenten in de Observant. Tijdens deze meeting stimuleren Amersfoort en andere gemeenten die op het thema werk en mantelzorg voorop lopen andere gemeenten om ook met dit thema aan de slag te gaan.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort