Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- Driebergen, 13 oktober 2010

EA laat onderzoek doen onder professionele jeugdwerkers 'Ruim 70% jeugdwerkers loopt tegen trage processen in kerk aan'

Christelijk jeugdwerk is een vak dat in Nederland in toenemende mate professionaliseert. Het aantal betaalde kinder- en jongerenwerkers neemt toe. Uit een onlangs door de Evangelische Alliantie (EA) geïnitieerd onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jeugdwerkers (45,2%) maar één of twee jaar in het vak werkzaam is.

In opdracht van de werkgroep Jeugd van de EA studeerden CHE-studenten Lisanne van Burg-van Lenten, Johannes Floor en Floris Weijs (opleiding Godsdienst Pastoraal werk, specialisatie Jeugdwerk) af op 'de ontmoedigende en motiverende factoren in de afweging om blijvend werkzaam te zijn als professional in het christelijk jeugdwerk'. Zij deden onderzoek door middel van diepte-interviews met 27 jeugdwerkers, zowel juniors, seniors als ex-jeugdwerkers. Daarnaast hebben 115 jeugdwerkers gereageerd op een online enquête. Uit de resultaten bleek onder meer dat jeugdwerkers worden aangenomen op basis van een onduidelijk functieprofiel. De verwachtingen van de kerkenraad en de werker blijken in de praktijk regelmatig niet overeen te komen. Ook de vaak eenzame positie van de jeugdwerker, het werken binnen een vrijwilligersorganisatie en de trage besluitvormingsprocessen binnen kerken maken het werk niet eenvoudig. Ook zien de jeugdwerkers vaak geen groeimogelijkheden binnen hun sector. Duide lijkheid bij de aanstelling, goede begeleiding, het werken met jongeren en een netwerk van andere professionals, zoals INNOV8, vormen motiverende factoren.

De EA hoopt met de resultaten van het onderzoek het professionele jeugdwerk - zowel werkgevers, opleidingen als de werkers zelf - in Nederland te kunnen adviseren. Ook kerkelijke gemeenten die een kinder- of jongerenwerker willen aannemen of reeds in dienst hebben kunnen van de resultaten van dit onderzoek profiteren.

Presentatie
De EA presenteert de resultaten van het onderzoek op de EA-INNOV8 conferentie van 15-17 november 2010. Deze conferentie is bedoeld voor professionele jeugdwerkers binnen kerken, christelijke organisaties en in een missionaire context. Kinder- en jongerenwerkers kunnen op INNOV8 kennis, ervaring en ideeën uitwisselen. Hierbij draait het om ontmoeting en reflectie rondom de nieuwste ontwikkelingen, persoonlijke ervaringen en visie en beleid. De organisaties JOP, HGJB, Open Doors/Underground en YfC-Nederland participeren in INNOV8. De conferentie vindt plaats op Bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt (NB). Meer informatie over programma, kosten en aanmelding op www.ea.nl of www.innov8.nu