Ingezonden persbericht


Einde tijdperk bibliotheek
Tenminste, als het aan jongeren ligt

Utrecht, 13 oktober 2010 - Zoekmachines zijn populair en worden frequent geraadpleegd en door een kwart van de jongeren zelfs onmisbaar gevonden. Dit verklaart ook de onpopulariteit van de bibliotheek, die heel wat terrein verliest. Nog maar 1% vindt deze nog van enig belang. Dit is een van de uitkomsten van een poll van MSN en de IT-webwinkels Slim.nl (voor scholieren en hun ouders) en Surfspot.nl (voor studenten). De poll vond plaats in de aanloop naar het nieuwe school- en studiejaar. Het aantal deelnemers aan de poll was 8.671, waarvan 60% van de respondenten tussen 12-18 jaar oud is en 33% tussen 19-25 jaar.

In de klas heeft PowerPoint een enorme opmars gemaakt, het is volgens 31% van de ondervraagden inmiddels de manier van lessen volgen waarvan zij het meeste leren. Maar wat ook nog altijd zeer belangrijk is, is de rol van de leraar. Zoals verwacht, begint kwalitatief onderwijs bij de leraar zelf, want 29% vindt het prettig als de leraar vertelt. De ultieme combinatie is dus een boeiende leraar, die PowerPoint gebruikt om zijn/haar les een extra dimensie te geven. Andere moderne middelen scoren veel lager dat de hierboven geschetste combinatie. Zo zegt 21% van de respondenten het meeste te leren van lessen via schoolbord en krijt terwijl 16% dat vindt van lessen via een digitaal schoolbord. De overheadprojector is in de klas niet gewenst, bij slechts 2,5% geniet deze vorm van lesgeven de voorkeur.

Zeer veel scholieren en studenten gebruiken Microsoft Office. Bijna 60% heeft het pakket gekocht of van de ouders gekregen en nog eens 34% geeft eerlijk aan het pakket gekopieerd te hebben. Zo'n 4% geeft aan er niets aan te hebben, terwijl slechts 2% zegt Office niet te kennen. Nog eens 2% zegt alleen Office te gebruiken als zij op de PC van hun ouders mogen werken.

Dat jongeren hun mobieltje het allerbelangrijkst vinden zal niemand echt verbazen. 40% van de ondervraagden vindt hun mobieltje onmisbaar, boven sociale netwerken en email. Tijdens het studeren wordt er nauwelijks getwittert (1%), ge-facebookt (3%), gehyved (9%) of gebeld (2%), maar wat jongeren wel massaal doen is MSN'en. Ruim 40% doet dat graag, gevolgd door de serieuze studenten (30%) die aangeven dat studeren, alleen studeren is en niets anders dan dat.

Na schooltijd zijn er genoeg activiteiten om uit te kiezen. Iets meer dan de helft leest boeken voor de lol. Dat doen ze vooralsnog uit het klassiek papieren boek, want e-books hebben nog helemaal geen indruk gemaakt. Nog geen 1% leest e-books. Verder geeft ruim 37% van hen aan alleen nog voor de studie een boek erbij te pakken. Tot slot vraagt een op de tien respondenten zich af wat boeken ook al weer zijn, wat weinig goeds belooft voor de toekomst van het boek.

De volledige resultaten van deze poll zijn te vinden op http://www.surfslim.nl/wat-doe-je-het-liefst-tijdens-het-studeren.

SURFspot.nl en Slim.nl
Bij de webwinkels SURFspot.nl en Slim.nl kunnen officiële softwarepakketten en andere ICT-producten voor thuisgebruik tegen zeer lage prijzen worden besteld. SURFspot.nl is de ICT-webwinkel voor studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen, medewerkers van basisscholen en (ouders van) basisschoolleerlingen. Slim.nl is de webwinkel voor iedereen die leert aan een VO-instelling of (V)MBO/ROC, hun ouders, en docenten en onderwijsmedewerkers. Voor meer informatie: zie Surfslim.nl, dé portal voor SURFspot.nl en Slim.nl.