Ingezonden persbericht


Persbericht
13 oktober 2010

Singelpromenade: een nieuwe wandeling langs de rand van de stad

De Leidse binnenstad wordt al sinds eeuwen begrensd door singels. Aan de binnenzijde liep de stadsmuur. Tot de 18e eeuw vormde zo'n muur een redelijke verdediging tegen de vijand, maar gaandeweg waren muren niet meer bestand tegen kanonnen. Naarmate de stad meer ruimte nodig had, werden de muren gesloopt in de 18e en 19e eeuw. In Leiden zien we een duidelijk verdeling in de bebouwing die er voor in de plaats kwam; terwijl in het zuiden en westen vooral stadsparken werden aangelegd, werd de ruimte in het noorden en oosten gevuld met industrie en begraafplaatsen.

Prokwadraat-Groepswijzer.nl heeft een wandelboekje langs de singels uitgegeven onder de titel Singelpromenade. De route is een afwisselende wandeling door groene parken, langs indrukwekkend industrieel erfgoed en verrassende stadsvernieuwing. U zult niet altijd langs de stadsgrens lopen; hier en daar wordt u binnendoor geleid, om u deelgenoot te maken van een mooi of interessant plekje.

In het kader van de Week van de Geschiedenis (de herfstvakantie) kost de wandeling tijdelijk ¤ 2,95. Verkrijgbaar bij het Visitors Centre aan de Stationsweg en bij Groepswijzer.nl, Van der Sterrepad 2. De wandeling is verkrijgbaar vanaf woensdag 20 oktober 2010.