Socialistische Partij

Roemer: 'Verzet tegen culturele kaalslag maatschappijbreed voeren'


08-10-2010 * 'De bezuinigingen op de cultuursector raken aan onze beschaving. We moeten het verzet daartegen niet partij-politiek maken maar door de hele maatschappij verbreden. Ik weet namelijk zeker dat heel veel CDA, VVD en PVV-stemmers woest zijn dat ook hun kinderen zo meteen geen muzieklessen meer kunnen krijgen. Daarom roep ik alle Kamerleden individueel op om zich uit te spreken tegen deze bezuinigingen.' Dat zei SP-leider Emile Roemer vandaag op de demonstratie tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur.

Het nieuwe kabinet wil 200 miljoen bezuinigen op de kunst en cultuursubsidies, ruim 20 procent van het budget. Ook de financiering van de omroeporkesten van 32 miljoen verdwijnt, waardoor het voortbestaan van het Metropole-orkest bedreigd wordt. Roemer: 'Cultuur is niet enkel klassieke muziek of schilderijen van de oude meesters zoals sommigen denken, maar is ook het kind dat muziekles krijgt via de muziekschool en de theatergroep in de buurt.'

Spelen op de trompet
Muzikaal verzet tegen de bezuinigingsplannen

Ook SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen was aanwezig op de demonstratie. Volgens Gesthuizen zijn de bezuinigingen op kunst en cultuur vooral een rechtse hobby, die niet alleen talentvolle musici en kunstenaars treffen, maar vooral ook de mensen in wijken en buurten die op allerlei mogelijke manieren met kunst en cultuur bezig zijn, in buurthuizen, muziekscholen, theatergroepen en ga zo maar door. Zij riep de demonstranten op om te volharden in hun protest.