Gemeente Berkelland


Persbericht
12 oktober 2010

College stelt gemeenteraad voor geen nieuwe plannen voor woningbouw toe te staan

Eerder dit jaar werd een 'Regionale Woonvisie' gepresenteerd waarin stond dat we minder woningen moeten bouwen. In het verlengde hiervan stelt het college nu voor geen nieuwe woningbouwplannen toe te staan. Vooruitlopend op het besluit van de gemeenteraad gaat het nieuwe beleid vanaf vandaag in.

635 woningen in 10 jaar
Wethouder Leo Scharenborg van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in een korte toelichting: "We krijgen in de Achterhoek te maken met bevolkingskrimp. Het is belangrijk dat we daar nu op inspelen. Anders krijg je te maken met leegstand, onverkoopbaarheid van woningen, verlaging van woningprijzen, problemen met woningfinanciering enz. We stellen de gemeenteraad nu voor geen bestemmingsplannen meer te wijzigen of goed te keuren als dat leidt tot meer woningen. Voor het buitengebied houdt dit in dat de huidige mogelijkheid om bij bedrijfsbeëindiging in plaats van stallen één of meer woningen te bouwen komt te vervallen. Een tweede agrarische bedrijfswoning mag nog wel. Daarnaast zullen we ook woningbouwplannen moeten schrappen of uitstellen. We treden daarover onder andere in overleg met ProWonen die in Berkelland de grootste woningleverancier is. Al met al zijn er in onze gemeente nu plannen in een al dan niet vergevorderd stadium voor zo'n 1800 woningen, terwijl er de komende 10 jaren maar 635 kunnen worden gebouwd."

Regionale woonvisie beperkt aantal woningbouwplannen in Achterhoek Sinds september vorig jaar loopt er een traject waarbij de Achterhoekse gemeenten samen met de provincie en de woningcorporaties werken aan een 'Regionale Woonvisie'. De gemeenten Bronckhorst, Berkelland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Winterswijk en Doetinchem willen met deze 'Regionale Woonvisie' de voorraad woningbouwplannen van ruim 14.000 woningen terugbrengen naar 5.900 woningen voor de periode 2010-2019. In Nederland worden de gevolgen van de vergrijzing (er worden minder kinderen geboren en mensen worden steeds ouder) duidelijker. Dat dit leidt tot krimp staat vast. Ook de Achterhoek krijgt hiermee te maken. Om goed voorbereid te zijn op de gevolgen van deze krimp is het noodzakelijk actie te ondernemen.


---