Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Gemeente dient zienswijze in tegen vergunning spoorwegactiviteiten site Chemelot (OBL Rail)

Sittard-Geleen, 13 oktober 2010 - Het college van Burgemeester en Wethoudeers heeft gisteren zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbesluit behorende bij de aanvraag 'revisievergunning Spoorwegactiviteiten OBL' gelegen op de site Chemelot. De belangrijkste reden om zienswijzen in te dienen is het streven van het gemeentebestuur om waar mogelijk risico's te reduceren en de kwaliteit van het woon- en leefklimaat te verbeteren. De zienswijze valt uiteen in twee onderdelen: Externe veiligheid en Geluid.

Externe Veiligheid

In eerste instantie staat het college positief tegenover de veiligheidswinst die wordt bereikt door een andere wijze van opstellen en samenstellen van wagons, waardoor het risico op een warme BLEVE wordt beheerst. De externe veiligheidsrisico's, die mogelijk ontstaan door de toename van het transport van gevaarlijke stoffen over het aanvoerspoor, zijn echter niet in kaart gebracht. Het college wil dat de provincie ook toetst wat de risico's zijn langs het toevoerspoor als gevolg van deze vergunning, omdat de toename van het aantal wagons op dat spoor naar haar mening onder het aspect 'indirecte hinder' valt en daarmee wél een toetsingsgrond is. Het college verzoekt de provincie om de vergunning voor wat betreft het extra LPG-vervoer aan te houden, totdat er duidelijkheid is over de gevolgen van dit extra vervoer van LPG voor het Basisnet Spoor (beoogde wetgeving waarin vervoer van gevaarlijke stoffen over spoor wordt gereguleerd). Er vindt op dit moment een herberekening plaats van het concept-Basisnet Spoor, waarin het extra vervoer van LPG (Sitech) wordt meegenomen. Het is nu niet duidelijk of deze vergunning past binnen de kaders van het Basisnet spoor.

Geluid

Ook over het aspect geluid heeft het college zienswijzen ingediend. In de vergunningaanvraag is de geluidsbelasting van onderhoudswerkzaamheden niet in beeld gebracht. Het is daarmee onduidelijk in hoeverre die werkzaamheden kunnen leiden tot geluidhinder. Dit is voor het college niet acceptabel.

Overleg Gemeente - Sabic

De gemeente en Sabic hebben bestuurlijk overleg gevoerd over deze kwestie. Beide partijen onderschrijven een verantwoorde balans tussen economie en leefbaarheid. Het overleg heeft niet geleid tot het intrekken van de vergunningaanvraag dan wel een ander standpunt met betrekking tot de zienswijzen. Partijen hebben wel afspraken gemaakt om in gezamenlijk overleg te bekijken hoe de logistieke processen op en naar het terrein beter kunnen worden geregeld uit oogpunt van economie en leefbaarheid.




Gemeente Sittard-Geleen