Ingezonden persbericht


Maximale inzet voor film in Amsterdam

Een groei van de toeristenindustrie van 5-10%, ruim tweehonderd banen en een omzetgroei van 8,5 miljoen euro. Dat is het verwachte resultaat van het aanstellen van een Amsterdamse Filmcommissioner. D66 wil dat deze functie met alle bevoegdheden en taken zo snel mogelijk van start gaat. Het afgelopen jaar is er voorbereidend werk gedaan door een "filmcoördinator," die werkte als centraal aanspreekpunt voor de filmindustrie. Maar juist het aantrekken van filmproducties behoorde niet tot diens taken. Bovendien kan een officiële Filmcommissioner aansluiten bij een internationaal netwerk van collega's en heeft hij daardoor veel meer ingangen om resultaten te behalen.

Deze aandacht voor de filmindustrie is een gevolg van de notitie "Rol de rode loper uit voor filmmakers" van oud-D66-raadslid Petra Hoogerwerf. In februari 2010 is de filmcoördinator aan de slag gegaan als eerste stap naar het instellen van een Filmcommissioner. Het werk van de coördinator is nu geëvalueerd en blijkt goede resultaten te hebben geboekt. Door zijn inzet is het bijvoorbeeld makkelijker te filmen in de openbare ruimte van Amsterdam en zijn meerdere producties voor Amsterdam behouden.

Woordvoerder Economische Zaken voor D66, Sebastiaan Capel: "Wat ons betreft komt die officiële Filmcommissioner er zo snel mogelijk. Het is goed voor de economie, het is goed voor de uitstraling en het is daarmee goed voor de stad. Het afgelopen jaar hebben we in Amsterdam warmgedraaid, nu is het tijd voor het echte werk als het gaat om het aantrekken van (buitenlandse) filmproducties en het aansluiten bij het bestaande internationale netwerk van Filmcommissioners. We moeten ons maximaal inzetten voor de film in Amsterdam en het geld daarvoor uittrekken."

Het bleef in de gemeenteraad onduidelijk of wethouder Gehrels de ambitie van D66 voor de filmindustrie in Amsterdam deelt. In december komt zij met een voorstel. Als dit niet ver genoeg gaat, zal D66 met een eigen plan komen.