International Film Festival Rotterdam

40th International Film Festival Rotterdam
26 januari - 6 februari 2011

PERSBERICHT 13 oktober 2010

Hubert Bals Fonds steunt 24 filmprojecten in dertien landen

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam heeft vierentwintig filmprojecten geselecteerd die bijdragen ontvangen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie, postproductie, distributie of workshops. In de najaarsselectie 2010 geeft het Fonds 349.000 euro aan projecten uit dertien landen. De selectie omvat nieuwe films van gevestigde filmmakers als Martín Rejtman, Enrique Rivero, James Lee en van vele debuterende filmmakers. (Zie volledige lijst hieronder)

De selectieronde najaar 2010 van het Hubert Bals Fonds (HBF) omvat opmerkelijke projecten van een groep veelbelovende jonge filmmakers uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De afgelopen maanden hebben drie door het Fonds ondersteunde films belangrijke prijzen gewonnen in Cannes (Uncle Boonmee, Gouden Palm), Locarno (Winter Vacation, Gouden Luipaard) en Sarajevo (Tilva Ros, Hart van Sarajevo).

Postproductie
Het HBF heeft in de postproductie-categorie vijf filmprojecten geselecteerd. Ausencias van Milagros Mumenthaler (Argentinië) is een scherpzinnig, komisch debuut over twee zussen die in het huis wonen van hun recent overleden grootmoeder. Via het HBF Plus-programma is Waterland Film (Amsterdam) coproducent van Ausencias. Miaoyan Zhang's Black Blood (China) gaat over illegale handel in bloed in een afgelegen woestijngebied. Sanjeewa Pelanwattage's speelfilmdebuut Flying Fish is een van de twee projecten uit deze selectieronde die zich afspelen tegen de achtergrond van de conflicten in het noorden van Sri Lanka. Het andere project, dat een bijdrage ontvangt voor scenario-ontwikkeling, is While Waiting for You van Prasanna Vithanage. Li Ruijun's The Old Donkey (China) is inmiddels in première gegaan in het New Currents-programma van het filmfestival van Pusan. Na haar succesvolle documentaire Shakespeare and Victor Hugo´s Intimacies (2008) maakt Yulene Olaizola (Mexico) haar speelfilm debuut met Artificial Paradises (Mexico) over de strijd van een jong meisje tegen haar drugsverslaving.

Digitale productie
In de categorie digitale productie is de Mexicaanse filmmaker Carlos Armella bezig met Las Voces (The Voices). Hij laat documentaire beelden en fictie contrasteren in een vader-en-zoon-verhaal dat zich afspeelt in een Mexicaans dorp. Armella regisseerde in 2005 de documentaire Toro negro, vertoond tijdens IFFR2006, samen met Pedro Gonzalez-Rubio; de laatste is in deze selectieronde vertegenwoordigd met een bijdrage voor scenario-ontwikkeling voor zijn tweede speelfilm Tree Shade. Gonzalez-Rubio won in 2010 een Tiger Award voor Alamar.

Scenario-ontwikkeling
In de categorie scenario-ontwikkeling gaat onder meer een HBF-bijdrage naar Mai morire, het tweede speelfilmproject van Enrique Rivero; zijn debuutfilm Parque via won in 2008 in Locarno het Gouden Luipaard voor beste film. Rey (King) is het tweede speelfilmproject van de Chileense filmmaker Niles Atallah over een Fransman die koning wordt van het Mapucho-gebied in Zuid-Chili. Atallahs speelfilmdebuut Lucia, dat ook door het HBF werd ondersteund, was dit jaar aanwezig in de competitie van het filmfestival van San Sebastian. De veelbelovende filmmaker Myroslav Slaboshpytskiy (Oekraïne) ontvangt een bijdrage voor zijn speelfilmdebuut Plemya (The Tribe) over een doofstomme tiener die moet wennen aan het internaatregime.

Distributie & HBF Award
Het HBF helpt in de categorie distributie om vertoningen van Oday Rasheeds nieuwe film Qarantina (Irak) mogelijk te maken in Baghdad. Hieraan is een onderzoek verbonden naar de mogelijkheden om onafhankelijke films te vertonen in Irak. Het Fonds ondersteunt ook de onafhankelijke filmkunst in India: tijdens de komende editie van de Goa Film Bazaar kent het Fonds een HBF Award to aan het beste filmproject.

Complete lijst Hubert Bals Fonds selectieronde najaar 2010:

Postproductie & eindfinanciering
Ausensias (Absences) - Milagros Mumenthaler; Argentinië Black Blood - Miaoyan Zhang; China
Flying Fish - Sanjeewa Pelanwattage; Sri Lanka
The Old Donkey - Li Ruijun; China
Paraísos Artificiales (Artificial Paradises) - Yulene Olaizola; Mexico

Digitale productie
If It Is Not Now, Then When? - James Lee; Maleisië Ang Mundo sa Panahon ng Bakal (Steel is the Earth) - Mes de Guzman; Filippijnen Las Voces (The Voices) - Carlos Armella; Mexico

Script & projectontwikkeling
Cactus Flower - Hala Elkoussy; Egypte
Conurbano - Gregorio Cramer; Argentinië
Dos Disparos (Two Shots) - Martín Rejtman; Argentinië Mai morire - Enrique Rivero; Mexico
Marustali - Geethu Mohan Das; India
La mujer de barro (The Mud Woman) - Sergio Castro San-Martín; Chili Niu pi san (Oxhide 3) - Liu Jiayin; China
Rey (King) - Niles Atallah; Chili
Sombra del arbol (Tree Shade) - Pedro Gonzalez-Rubio; Mexico Plemya (The Tribe) - Myroslav Slaboshpytskiy; Oekraïne While Waiting For You - Prasanna Vithanage; Sri Lanka

Distributie
Amakula Mobile Cinema - Amakula Kampala IFF; Oeganda Qarantina - Oday Rasheed; Irak
Year Without A Summer - Tan Chui Mui; Maleisië

Workshops/Special Projects
Goa Film Bazaar: HBF Award - NFDC ; India
Maisha Filmmakers and Technical Lab - Musarait Kashmiri; Oeganda

(Einde lijst)

Profiel van het Hubert Bals Fonds

Het Hubert Bals Fonds is evenals de CineMart onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het 40e IFFR heeft plaats van 26 januari tot en met 6 februari 2011. Het laatste nieuws over het IFFR, het Hubert Bals Fonds en de CineMart is het gehele jaar door te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiele aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben meer dan 900 projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, Stichting Dioraphte en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer ¤ 1 miljoen tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal ¤ 10.000 voor scenario-ontwikkeling, ¤ 20.000 voor digitale productie, ¤ 30.000 voor postproductie en ¤ 15.000 ten behoeve van distributie in het land van herkomst. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 augustus.

Training, workshops, de Hubert Bals Fonds Awards
Het Hubert Bals Fonds verleent in ontwikkelingslanden bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers of kent tijdens coproductiebijeenkomsten aan het beste filmproject de Hubert Bals Fonds Award toe.

Hubert Bals Fonds-films in het IFFR en de filmtheaters, op televisie en DVD Een groot deel van het 'jaaroogst' van nieuwe films die mede tot stand kwamen dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds wordt, in aanwezigheid van de filmmakers, vertoond tijdens het International Film Festival Rotterdam. Sommige films worden aangekocht door Nederlandse distributeurs en uitgebracht in de filmtheaters. Hubert Bals Fonds-films zijn te koop als Tiger Releases DVD via onder meer www.filmfestivalrotterdam.com en als VOD (Video on Demand) via www.cinemalink.tv.