Ingezonden persbericht


Mbo-studenten stappen naar Commissie Gelijke
Behandeling (CGB) voor leeftijdsdiscriminatie

De Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) hebben namens vijf mbo-studenten een verzoek ingediend bij het CGB om te oordelen over leeftijdsdiscriminatie door roc's.

In de afgelopen maanden kwamen er bij JOB tientallen klachten binnen over leeftijdsdiscriminatie van 16 verschillende roc's. De leeftijden variëren van 19 tot 33 jaar. Voor veel roc's lijkt de grens van 'te oud' op 21 jaar te liggen. De strekking van de weigering is vaak hetzelfde: "het leeftijdsverschil met de overige studenten in de klas is te groot. Je bent niet bevorderlijk voor het groepsproces. Ga maar bbl doen (beroepsbegeleidende leerweg) of een avondopleiding". Dit gaat volledig in tegen de 'wet gelijke behandeling op grond van leeftijd' (WGBL) dat onderscheid op basis van leeftijd bij toegang van onderwijs verbiedt.

Roc's mogen studenten adviseren bbl of een avondopleiding te gaan doen, maar wat er in de praktijk gebeurt is dat studenten stellig wordt verteld dat ze gezien hun leeftijd niet worden aangenomen. De studenten die naar de CGB stappen hebben bewijs dat ze niet ontmoedigd maar geweigerd werden. Letterlijk werd de studenten gemaild: "Je kunt met jouw leeftijd geen bol-opleiding meer bij ons doen, dan moet je toch echt 21 of 22 jaar zijn. Ouder dan dat nemen wij niet meer aan".

"Om zelf de proef op de som te nemen hebben we ons bij verschillende roc's onder een fictieve naam en leeftijd van 24 jaar proberen in te schrijven. Het was soms stuitend wat we bij sommige roc's over de telefoon te horen kregen: van een stellig 'nee te oud' tot 'je bent een grensgeval'. Bij sommige opleidingen lijkt leeftijdsdiscriminatie eerder beleid dan uitzondering. Het is toch idioot dat scholen zelf bepalen of iemand te oud is voor een opleiding" aldus Luuk Visser (voorzitter JOB).

Het is belangrijk dat de ernstige klachten bij de juiste scholen terechtkomen. Daarom heeft JOB de lijst met de 16 scholen naar de MBO Raad toegestuurd en ze dringend verzocht hun leden er op aan te spreken. Luuk Visser: "Toch hebben we ook de afgelopen weken klachten over weigering gekregen. We stappen naar de CGB om te zorgen dat scholen écht twee keer nadenken voordat ze 'oudere studenten' weigeren".

Er kunnen meerdere oorzaken te grondslag liggen aan de weigering. Scholen geven aan dat het pedagogisch niet verantwoord is oudere studenten tussen de jongere te zetten. Zij bevinden zich in een andere levensfase. Ook vragen oudere studenten een andere didactische aanpak, zij kunnen bijvoorbeeld beter zelfstandig werken. Daarbij is het vermoeden dat oudere studenten voor roc's risicogevallen zijn, omdat ze minder vaak hun opleiding af zouden maken. Dit zou voor de school leiden tot minder subsidie voor deze studenten. Al vaker is geopperd om mogelijke perverse prikkels in de bekostiging van mbo's te onderzoeken.


---