Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SAMENWERKING NISB EN OLYMPISCH VUUR VOOR VERGROTEN SPORTDEELNAME IN NEDERLAND

BEWEEGBELEVING IN CORPUS MAAKT MENSEN BEWUST VAN BELANG VAN SPORTEN

Ede, Arnhem, 13 oktober 2010 - Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Olympisch Vuur, de organisatie achter het Olympisch Plan 2028, trekken gezamenlijk op om ondermeer de seniorensport te stimuleren en sportparticipatie in achterstandswijken te bevorderen. De samenwerking is vandaag bekrachtigd in CORPUS Reis door de mens, waar het NISB tevens een nieuwe attractie, de Beweegbeleving, officieel opende.

Clémence Ross, directeur van NISB en Ben Tellings, programmadirecteur Olympisch Vuur, zetten beiden de handtekening onder de overeenkomst. NISB en Olympisch Vuur gaan de krachten bundelen om een structurele kwaliteitsimpuls te geven aan lokaal (sport)beleid. De gezamenlijke inspanningen moeten onder meer leiden tot een toename van seniorensport en een stijgende sportparticipatie in achterstandswijken. Hiermee wordt op waardevolle wijze bijgedragen aan de realisatie van de Breedtesport-, Sociaal-maatschappelijke en Welzijnsambities van het Olympisch Plan 2028.

Ben Tellings, programmadirecteur Olympisch Vuur: "Met de samenwerking geven we een extra stimulans aan de doelstelling van het Olympisch Plan 2028 om Nederland in de volle breedte naar Olympisch niveau te brengen. NISB is niet alleen een uitstekende partner om Nederland gezonder, fitter en vitaler te maken, maar ook om de wijken naar Olympisch niveau te brengen."

Beweegbeleving moet actieve levensstijl promoten
Na afloop van de ondertekening openden Ross en Tellings samen met Henri Remmers, directeur van CORPUS Reis door de Mens, de Beweegbeleving. In CORPUS Reis door de mens maakt de bezoeker een interactieve reis van 55 minuten door de mens. In het 35 meter hoge lichaam voert de reis langs orgaantheaters om uiteindelijk te eindigen in de hersenen. De bezoeker ontdekt hoe ingenieus het lichaam in elkaar zit en hoe belangrijk het is om gezond te leven.

De Beweegbeleving is een opvallende aanvulling op de reis, bedoeld om mensen bewuster te maken van het belang van een actieve leefstijl. Vier deelnemers kunnen tegelijkertijd aan de slag met hun conditie door op een uitdagende manier alledaagse beweegactiviteiten te doen: neem de trap, doe huishoudelijk werk, pomp je fietsband op en werk je in het zweet in de tuin. De Beweegbeleving geeft de NISB-campagne 30minutenbewegen (www.30minutenbewegen.nl) een vaste plaats.

Clémence Ross: "Juist in de achterstandswijken is overgewicht een groeiend probleem: één op de vijf kinderen is te zwaar. Dit vraagt om een breed maatschappelijk front tegen overgewicht. De Beweegbeleving laat kinderen zien hoe gemakkelijk en leuk bewegen kan zijn. In een setting waarin je bewuster bent van de invloed van sport, bewegen en voeding op je lichaam, zoals in CORPUS dat door veel schoolklassen wordt bezocht, kan die boodschap beter in de kinderhersens landen."

Over NISB
Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen staat voor sport en bewegen voor gezondheid, participatie en leefbaarheid. Het is bewezen dat voldoende beweging bijdraagt aan gezondheid, bijvoorbeeld op het gebied van hart- en vaatziekten. Maar het effect van een actieve leefstijl is veel breder. Kinderen leren bijvoorbeeld door sport wat respect betekent, hoe ze om moeten gaan met winnen en verliezen. Sport en bewegen haalt mensen uit een sociaal isolement en maakt minder kwetsbaar. Sport en bewegen is bovendien een bindmiddel voor sociale samenhang en contact en draagt zo bij aan de leefbaarheid in wijken en buurten.

Over Olympisch Vuur
Olympisch Vuur - de Alliantie voor het Olympisch Plan 2028' - in 2009 'aangestoken' door NOC*NSF - is de netwerkorganisatie die de Olympische ambities verder uitwerkt en realiseert. Dit gebeurt onder supervisie van de Council Olympisch Plan 2028. Het Program Office Olympisch Plan 2028 werkt hierbij nauw samen met de sportorganisaties, ministeries, provincies, gemeenten, het bedrijfsleven en vele andere organisaties. Olympisch Vuur wordt ondersteund door de Club van 2028 en het Topsportteam 2028.

De Missie van Olympisch Vuur is om met sport in de volle breedte heel Nederland naar Olympisch Niveau te brengen. Hiervan heeft iedereen profijt, nu en in de toekomst, op sociaal maatschappelijk, economisch, ruimtelijk en welzijnsgebied. Met als mogelijk resultaat Olympische en Paralympische Spelen in 2028 in Nederland.